Woont niet meer in Amsterdam

Dreiging Amalia kan lang aanhouden: 'Valt niet tegenop te beveiligen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDreiging Amalia kan lang aanhouden: 'Valt niet tegenop te beveiligen'
RTL

Geschokte reacties over het nieuws dat prinses Amalia zich vanwege 'dreiging van buitenaf' buitenshuis niet meer vrij kan bewegen. Ze woont ook niet in Amsterdam, de stad waar ze studeert, werd vanavond bekend. "Dit is heel erg", zegt koningshuisdeskundige Justine Marcella tegen RTL Nieuws.

"We wisten natuurlijk al dat ze bedreigd werd en dat ze niet meer in Amsterdam woonde", zegt ze. Dat de dreiging zo ernstig is, of zo wordt ervaren, vindt ze 'heel erg'.

Beveiliging opgeschroefd

De beveiligingsmaatregelen rondom de kroonprinses werden vorige maand opgeschroefd omdat rekening wordt gehouden met een poging tot ontvoering of het plegen van een aanslag. De dreiging zou afkomstig zijn uit de criminele hoek.

"Ik begrijp wel dat hier niet tegenop te beveiligen valt. Maar ze is in de bloei van haar leven. Ze zou nu moeten genieten van haar jeugd. Zij heeft er niets mee te maken, met welk crimineel proces dan ook. Een jong meisje is hier slachtoffer van."

Prinses Amalia woont niet in Amsterdam en kan niet meer naar buiten door dreiging
Lees ook

Prinses Amalia woont niet in Amsterdam en kan niet meer naar buiten door dreiging

Of Amalia binnenkort wel weer naar buiten kan, en in Amsterdam kan wonen, is onduidelijk. "Het ziet er niet heel erg positief uit", zegt Marcella.

'Dreiging kan lang aanhouden'

"Als de dreiging uit een concrete, specifieke hoek komt, dan kan het snel voorbijgaan", zegt beveiligingsdeskundige Rico Briedjal tegen RTL Nieuws. Dan valt die dreiging weg zodra arrestaties plaatsvinden.

Maar als de dreiging komt uit een grotere groep mensen, zoals de zogeheten Mocro-maffia, dan kan dreiging langer aanhouden. "Dat betekent dat je er niet snel vanaf bent."

Zichtbaar aangedaan

Het koningspaar maakte het nieuws over Amalia zelf bekend, tijdens een persgesprek in Zweden. Het echtpaar was zichtbaar aangedaan.

De boodschap van het koningspaar maakte indruk op aanwezige journalisten, zag Koninklijk Huis-deskundige Rick Evers. Hij was bij het persgesprek aanwezig en sprak met RTL Nieuws:

 

Vochtige ogen

Het viel hem op dat koning Willem-Alexander 'vochtige ogen kreeg'. "Het is de georganiseerde misdaad die een greep heeft op het leven van onze koning. Dat doet wat met het koningspaar. Je merkte dat ook onder journalisten. Het werd stiller."

Evers vindt het zuur voor Amalia. "Men dacht eigenlijk dat ze gewoon zou gaan studeren, in haar studentenhuis zou wonen, dat ze een leven zou krijgen als iedere andere student. Niets blijkt minder waar."

'Gewetenloze hufter'

De Amsterdamse PvdA-leider en wethouder Marjolein Moorman noemt het 'vreselijk en onverteerbaar' dat prinses Amalia om veiligheidsredenen niet in Amsterdam kan wonen. "Een jonge vrouw van 18 wordt zo haar vrijheid en sociale leven ontnomen in de bloei van haar leven. Wat ben je dan een gewetenloze hufter", aldus Moorman op Twitter.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid vindt het 'vreselijk' dat er veiligheidsmaatregelen nodig zijn voor de kroonprinses. "Ik kan me voorstellen dat dit nieuws hard binnenkomt bij mensen", twittert de minister. "Het is vreselijk dat dit nodig is. In eerste plaats voor de prinses zelf."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Prinses AmaliaKoningin MáximaKoning Willem-AlexanderKoningshuis