Oud-minister en kolonel

40 jaar later: verdachten van moord op IKON-journalisten opgepakt

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP40 jaar later: verdachten van moord op IKON-journalisten opgepakt
RTL

In El Salvador zijn twee verdachten opgepakt voor de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten in 1982. Volgens verschillende berichten in Salvadoraanse media gaat het om oud-minister van Defensie generaal Guillermo García en om kolonel Francisco Antonio Morán. De twee verdachten worden morgen voorgeleid bij de rechter.

El Salvador zou daarnaast de Verenigde Staten gevraagd hebben om de uitlevering van Mario Reyes Mena. Hij werd in 1993 door een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties aangewezen als hoofdverantwoordelijke voor de moord. Een Nederlandse delegatie zou onderweg zijn naar het land om de verdachten te spreken, meldt het programma Zembla.

Burgeroorlog

Het is de eerste keer dat er arrestaties zijn verricht in de zaak. In 1982 gingen vier Nederlandse journalisten voor de publieke omroep IKON naar El Salvador om een reportage te maken over de burgeroorlog die toen woedde in het land. Op 17 maart van dat jaar vertrokken ze naar rebellengebied, daar liepen ze in een hinderlaag van het Salvadoraanse leger. Hierbij kwamen de journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag om het leven.

Tweede Kamer: actie tegen kolonel na moord op IKON-journalisten in El Salvador
Lees ook

Tweede Kamer: actie tegen kolonel na moord op IKON-journalisten in El Salvador

Reyes Mena werd in 2018 in de Verenigde Staten opgezocht door Zembla. Toen gaf hij aan dat de zaak al onderzocht was en dat hij nooit was aangeklaagd. ''Jullie zijn onderdeel van een communistisch plan om wraak te nemen'', zei hij tegen het programma. 

Door de uitzending werden er in de Tweede Kamer vragen gesteld aan het kabinet om ervoor te zorgen dat Reyes Mena in Nederland zou worden berecht. Ook werd er kritiek geuit op de opsporingsdiensten. Dat het tv-programma Reyes wist te vinden via de sociale media van zijn dochters, zorgde voor twijfels bij Kamerleden over de werkzaamheden van het kabinet.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Andere betrokkenen bij de hinderlaag waarbij de vier journalisten werden vermoord, leven niet meer volgens Salvadoraanse media. Het zou hierbij gaan om de legerleider en de commandant van de betrokken infanterie-eenheid. 

Jaarlijks worden in El Salvador minstens 2000 moorden gepleegd. 

Lees meer over
MoordArrestatieEl Salvador