Luchtalarm

Explosies in centrum Kiev na aanval met kamikaze-drones, 'zeker drie doden'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

Bij de Russische aanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn vanochtend zeker drie mensen om het leven gekomen, meldt het kantoor van de Oekraïense president Zelenski. De stad werd vandaag wakker van het luchtalarm, gevolgd door verschillende explosies. Volgens de autoriteiten zijn in de hoofdstad vijf aanvallen geweest met zogenoemde 'kamikaze-drones'.

Burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev meldt dat meerdere gebouwen in het centrum van de stad zijn aangevallen. In een van de gebouwen zou een grote brand zijn uitgebroken. In dit gebouw vielen de drie doden, onder wie een vrouw die in de loop van de ochtend onder het puin werd gevonden.

Er zouden volgens de autoriteiten uit dit gebouw zeker achttien mensen zijn gered. Drie mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Schuilkelders

Ook in andere regio's in Oekraïne zou het luchtalarm vanochtend hebben geklonken. De Oekraïense minister Denis Monastirski van Binnenlandse Zaken meldt dat er in het land meerdere doden zijn gevallen door Russische aanvallen, maar hij gaf daarover verder geen details.

Premier Denis Sjmigal heeft laten weten dat in honderden dorpen in centraal- en Oost-Oekraïne de stroom is uitgevallen.

Journalisten van persbureau AFP die nu in Kiev zijn, zeggen zeker twee explosies te hebben gehoord. Ook andere media melden dit. Later op de ochtend zijn er meer explosies gemeld door getuigen. Naast de woongebouwen zou ook een energiefaciliteit geraakt zijn.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski reageerde strijdlustig op de aanvallen. "Met kamikazedrones en raketten wordt heel Oekraïne aangevallen. De vijand kan onze steden beschieten, maar daar gaan ze ons niet mee breken." Volgens Zelenski maakt Rusland zich schuldig aan het terroriseren van de burgerbevolking.

Kamikaze-drones

Burgemeester Klitsjko heeft bewoners van de hoofdstad opgeroepen dekking te zoeken in de schuilkelders en daar voorlopig te blijven.

Hij deelde op sociale media een foto waarop volgens hem het wrak van een drone te zien is. De aanvallen van vanochtend en van vorige week zouden met dit soort 'kamikaze-drones' zijn uitgevoerd.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht heeft gemeld dat er sinds gisteravond 37 drones uit de lucht zijn gehaald. Volgens het ministerie van Defensie zijn er ook nog eens drie kruisraketten onderschept.

De stafchef van de Oekraïense president Zelenski schrijft op de berichtendienst Telegram dat Rusland ten onrechte denkt dat dergelijke aanvallen hun oorlogsinspanningen helpen. "Maar dit soort optredens zijn hun stuiptrekkingen."

Russische wraak

Ook vorige week maandag werd Kiev wakker door een rakettenregen. Dat was de eerste keer in lange tijd. Toen ging het om een Russische wraakactie, die volgde op een explosie op de Krimbrug. Die brug verbindt Rusland met de Krim, en is een prestigeproject van de Russische president Poetin. Hij noemde de explosie op de brug een 'terroristische aanval'.

Correspondent Jeroen Akkermans was vorige week in de stad tijdens de aanval met drones. Hij zag hoe mensen in de nasleep van de aanval afgelopen week hun leven weer oppakten:

Het was er maandenlang relatief rustig. Sterker nog: veel inwoners van Kiev leefden weer min of meer hun normale leven. Totdat Rusland, als vergelding voor de explosie van de Krimbrug, vorige week Oekraïense steden bestookte met raketten. En nu dus weer.

Volgens het Oekraïense leger leidt de schade aan de Krimbrug tot ernstige logistieke problemen voor Rusland. Ongeveer 75 procent van de Russische militaire voorraden voor de oorlog zouden hierover worden aangevoerd. De aanvoer over zee is moeilijk vanwege harde wind. "Zelfs de zee staat nu aan onze kant", zei een woordvoerder van het leger.

De Russische president Vladimir Poetin zei afgelopen week nog dat meer aanvallen niet nodig waren, omdat 'het doel was bereikt'. "Het is niet onze bedoeling om Oekraïne te vernietigen", zei Poetin. "Nee, natuurlijk niet."

Vorige week bleek de aanval op Kiev ook te zijn uitgevoerd door Iraanse killerdrones. In dit artikel lees je daar meer over.

Iraanse killerdrones tergen Oekraïne: dit is waarom Iran Rusland helpt
Lees ook

Iraanse killerdrones tergen Oekraïne: dit is waarom Iran Rusland helpt

Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïne