Broeikasgassen in de lucht bereiken nieuw record: 'De tijd dringt'
Koolstofdioxide (CO2), methaan en lachgas: nooit eerder hing er zo veel van in de lucht. Bij de meting van de drie belangrijkste broeikasgassen werden afgelopen jaar records verbroken. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) noemt het 'weer een andere onheilspellende waarschuwing voor klimaatverandering'.
Onderzoekers van het WMO maken ieder jaar een bulletin over broeikasgassen, het Greenhouse Gas Bulletin. Op meer dan honderd plekken over de hele wereld meten ze al bijna veertig jaar de concentraties van de belangrijkste broeikasgassen in de lucht, en die resultaten schrijven ze sinds 2006 op in het bulletin.
Grootste stijging
Afgelopen meting ontdekten ze onder meer 'een dramatische stijging van de methaanconcentratie in de lucht'. Deze stijging was groter dan tijdens alle andere metingen. Het is onduidelijk wat de oorzaak is achter de toename. "Het lijkt een gevolg te zijn van zowel biologische als door de mens veroorzaakte processen".
Een voorbeeld van een biologisch proces is bijvoorbeeld als moerassen of rijstvelden warmer worden. Dan breekt het organische materiaal sneller af en dit kan leiden tot methaanuitstoot.
Ook het CO2-gehalte meer toe dan normaal en ook lachgas werd meer in de lucht gemeten.
'De tijd dringt'
De verwachting is dat de stijging in 2022 wereldwijd doorzet. WMO-chef Petteri Taalas benadrukt de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen 'en te voorkomen dat de temperatuur op aarde in de toekomst nog verder stijgt'. De aanhoudende stijging toont volgens hem aan 'dat we de verkeerde kant op gaan'. "De tijd dringt", zei hij.
Volgens de WMO zijn ambitieuzere doelen nodig om de afspraken in het Klimaatakkoord van Parijs na te komen. Daarin hebben wereldleiders afgesproken om zich in te spannen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zodat de aarde niet meer opwarmt dan 2 graden – en bij voorkeur niet meer dan 1,5 graad Celsius – ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Gemiddeld is de temperatuur op aarde nu 1,1 graad hoger dan vóór de industrialisatie.