'Uitstoot financieren'

Milieudefensie: banken en verzekeraars enorme (indirecte) vervuilers

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Venema MediaMilieudefensie: banken en verzekeraars enorme (indirecte) vervuilers
RTL

Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen zijn eigenlijk hele grote vervuilers, stelt Milieudefensie. Dat komt door 'verkeerde' investeringen in bijvoorbeeld bedrijven die olie en gas oppompen. Uit onderzoek blijkt dat ING het slechtst scoort: de bank financiert indirect 102 miljoen ton CO2-uitstoot. Ter vergelijking: Nederland stoot jaarlijks zo'n 165 miljoen ton CO2 uit.

De milieuorganisatie Milieudefensie baseert zich op onderzoek van Profundo, dat de investeringen van drie verzekeraars, zeven pensioenfondsen en de banken ING, ABN AMRO en Rabobank onder de loep nam.

'Uitstoot snel naar beneden brengen'

Samen zijn deze dertien financiële instellingen goed voor de uitstoot van 244 miljoen ton CO2. Dat staat gelijk aan bijna anderhalf keer de jaarlijkse binnenlandse uitstoot in Nederland.

Eerlijk zullen we alles delen: hoeveel CO2 mag Nederland nog uitstoten?
Lees ook

Eerlijk zullen we alles delen: hoeveel CO2 mag Nederland nog uitstoten?

Directeur Donald Pols van Milieudefensie vindt dat de bedrijven met hun investeringen klimaatverandering verder aanwakkeren.

"Juist banken, verzekeraars en pensioenfondsen kunnen vrij snel hun uitstoot naar beneden brengen door te kiezen voor het financieren van de schone economie in plaats van de vervuilende economie", zegt Pols.

Kabinet moet ingrijpen

Milieudefensie wil dat het kabinet ingrijpt om investeringen in de fossiele industrie te stoppen. "Alleen dan kan de financiële sector een vliegwiel voor verduurzaming worden", zegt de Milieudefensie-directeur.

"Een overheid die blijft vertrouwen op de vrijwillige inspanningen van financiële instellingen die steek na steek laten vallen, verzuimt."

Werkelijke uitstoot nóg hoger

In werkelijkheid ligt de indirecte uitstoot van de investeringen nog vele malen hoger, maar dat is niet onderzocht. Het is namelijk niet gemakkelijk om te meten hoeveel CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het gebruik van goederen en diensten waar de financiële instellingen in investeren.

Lees meer over
MilieudefensieING BankAegonABN AMRORabobankCO2-uitstootKlimaatverandering