'We worden geschiphold'

Grote toename van landende vliegtuigen op komst, Utrecht en Gelderland bezorgd

Door René Lukassen··Aangepast:
© Michiel WijnberghGrote toename van landende vliegtuigen op komst, Utrecht en Gelderland bezorgd
RTL

Inwoners van Utrecht en Gelderland krijgen de komende jaren te maken met een flinke toename van landend vliegverkeer. Ergens boven die provincies komt een vierde zogenoemd 'naderingspunt', voor passagiers- en vrachttoestellen.

Vliegverkeer dat landt op Schiphol nadert de luchthaven nu nog vanaf drie plekken in Nederland: vanaf de Noordzee voor de kust van Noord-Holland, vanaf Rotterdam en vanaf Lelystad. Daar komt over twee jaar een vierde naderingspunt bij: in het zuidoosten van de provincie Utrecht of het zuidwesten van de provincie Gelderland.
 

Volgens minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat is dit het gevolg van een herindeling van het Nederlandse luchtruim. Door de komst van de F-35 is het noodzakelijk om een bestaand militair luchtruim in Noord-Nederland te vergroten. Daardoor verdwijnt een kleiner militair luchtruim in zuidoost Nederland.

Dat kleinere luchtruim zorgt er nu nog voor dat landende vliegtuigen uit Centraal-Europa, het Midden-Oosten en verder eerst een stukje naar het noorden moeten vliegen, om Schiphol vervolgens vanaf Lelystad te naderen. "Dat kan straks efficiënter", want de vliegtuigen kunnen rechtstreeks, "met als gevolg minder uitstoot van schadelijke stoffen en minder geluidsoverlast."

Han van Staveren gelooft er niks van. "In Utrecht krijg je juist meer geluidsoverlast." Van Staveren woont in Elst, in het zuidoosten van de provincie Utrecht. "Als dat nieuwe naderingspunt hier komt, heeft dat een enorme impact, omdat vanaf een hoogte van ongeveer 2 kilometer dalend vliegverkeer over gaat komen dat er nu niet is."

120 vliegbewegingen per dag

Uit stukken die Harbers naar de Kamer heeft gestuurd blijkt dat het om 42.000 vliegbewegingen per jaar gaat. "Dat zijn 120 per dag", zegt Van Staveren. "En het ministerie kan wel beweren dat die vliegtuigen om dorpen en natuurgebieden heen zullen gaan, maar dat gaat gewoon niet, als je ze in rechtstreekse lijnen naar Schiphol wilt laten vliegen."

Klaas Wagenaar uit het Gelderse Wageningen maakt zich ook zorgen. "We hebben hier nu 120 vertrekkende vliegtuigen per dag en die komen over op ongeveer 6 kilometer. Dat is draaglijk, zeker in verhouding tot de overlast die mensen in Aalsmeer hebben van vliegverkeer. Met het nieuwe naderingspunt komen er 120 aankomende vliegtuigen bij, op 2 à 2,5 kilometer hoogte. Dat is ergerlijk en vind ik persoonlijk niet leuk."'

Brieven van Utrecht en Gelderland

Uit brieven van de provincies Utrecht en Gelderland blijkt dat de besturen daarvan zich eveneens zorgen maken over wat door de commissie voor de milieueffectrapportage 'een groep nieuwe geluidgehinderden' genoemd wordt van luchthaven Schiphol. De commissie brengt de milieugevolgen van een project in beeld.

"We vinden het belangrijk dat de effecten op de grond in kaart worden gebracht", schrijft Utrecht al in maart 2021. "Wij sluiten niet uit dat de introductie van het naderingspunt tot aanzienlijk meer hinder op de grond kan leiden. Kunt u verhelderen hoe de routes zullen worden vormgegeven?", vraagt Gelderland in oktober van datzelfde jaar.

"Het tekenwerk en rekenwerk aan de nieuwe routes begint nu pas", reageert Harbers. "We weten nog niet waar de routes in de toekomst komen te liggen. De komende twee jaar wordt nu getekend, hoe de nieuwe routes eruit zien. Daarna komt er weer een officieel besluit en daar kan te zijner tijd ook iedereen weer wat van vinden. Pas als de routes vast staan begint de uitvoering."

'We worden geschiphold'

Wagenaar en Van Staveren hebben ondertussen gelezen dat bewoners er 'helemaal niks' van kunnen vinden, omdat overleg beperkt blijft tot bestuurders, maatschappelijke organisaties en luchtruimgebruikers. "Het gaat enorme consequenties hebben", zegt Wagenaar. "Voor het toerisme in Gelderland, voor de natuur, voor de huizenprijzen, voor de mogelijkheden om bij te bouwen."

"We zitten in een klimaatcrisis, een stikstofcrisis én een woningbouwcrisis", constateert Van Staveren. "En dan besluit het kabinet tot een herindeling van het luchtruim, om Schiphol in de toekomst gewoon te kunnen laten groeien én om Lelystad Airport te kunnen openen: we worden geschiphold, we worden echt voor de gek gehouden."

Overlast rond Schiphol

3000 omwonenden van Schiphol begonnen deze zomer een rechtszaak aan tegen de staat. Ze eisen dat de vliegtuigherrie drastisch vermindert. Hoe erg die overlast is, zie je in deze video:

Soms vliegen er wel 300 vliegtuigen per dag over het huis van Jan. Normaal wonen? Dat is niet meer te doen, zegt hij.
Lees meer over
Luchtvaart