Rekenfout RIVM in lijst grootste stikstofuitstoters, minister 'baalt enorm'
Opnieuw heeft het RIVM een rekenfout gemaakt bij het samenstellen van de lijst met grootste stikstofuitstoters. Daardoor staan er onterecht bedrijven op de lijst die mogelijk niet zoveel stikstof uitstoten als het RIVM beweert. Minister Christianne van der Wal 'baalt enorm' van de fout en zegt dat het 'niet de eerste keer is'.
Stikstofminister Christianne van der Wal schrijft in een brief aan de Tweede Kamer over de fout. Het is de tweede keer dit jaar dat het misgaat, dit voorjaar bleken boeren ook al onterecht in de top 100 van stikstofuitstoters van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te staan.
'Zeer betreurenswaardig'
De lijst die door het RIVM gemaakt wordt, gebruikt het kabinet om belangrijke stikstofbeslissingen te maken. Dat er nu weer bedrijven onterecht op de lijst staan, noemt Van der Wal 'zeer betreurenswaardig'.
"Dit is niet de eerste keer dat de door het RIVM geleverde informatie op een later moment gecorrigeerd moet worden", schrijft Van der Wal. "Als minister moet ik kunnen vertrouwen op de informatie die ik aangeleverd krijg van een onafhankelijk wetenschappelijk kennisinstituut als het RIVM. Dit vertrouwen bleek in dit geval onterecht."
Impact nog onbekend
Concreet gaat het om varkens- en pluimveestallen die onterecht door het RIVM zijn aangewezen als piekbelaster. De impact van de fout is nog niet bekend, zegt Van der Wal. Later deze maand wordt daar meer over bekend.
Om te voorkomen dat zoiets opnieuw gebeurt, wil de minister dat een externe partij de processen van het RIVM evalueert. Van der Wal wil dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze taak op zich neemt
Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, noemt de nieuwe fout 'gênant' en zegt dat deze consequenties zal hebben. Het toont volgens hem aan dat het gebruik van algemene modellen voor de aanpak van individuele ondernemers ongeschikt is. Daar is volgens Van der Tak al vaker kritiek op geuit.
'Kritische vragen'
Het RIVM 'betreurt de verwarring' die door de fout bij boeren is ontstaan. De rekensom kwam pas aan het licht toen de achterliggende data van de lijst via de Wet Open Overheid (Woo) werd opgevraagd.
"Agrarische bedrijven hebben op basis van de Woo kritische vragen aan het RIVM gesteld over deze lijst", stelt het instituut. Daardoor kwam aan het licht dat er onjuiste emissiefactoren zijn gebruikt.