Jeugd bezwijkt onder problemen: Eerste Hulp voor Jongeren moet uitkomst bieden
Eén op de zes jongeren heeft last van stress, depressies of zelfmoordgedachten maar ze hebben vaak geen idee waar ze moeten aankloppen voor hulp. Daarom pleit D66 voor een Eerste Hulp voor Jongeren: één centraal punt waar alle jongeren terechtkunnen voor allerlei problemen. "Elke dag dat een jongere wacht op hulp is een verloren dag."
De Amsterdamse Adiza (18) zet zich in voor jongeren en is helder: "Het gaat niet goed." Volgens het RIVM heeft 1 op de 6 jongeren mentale problemen.
Ook Adiza ziet veel problemen onder haar leeftijdsgenoten. "We kampen met grote prestatiedruk, bijvoorbeeld op school. Jongeren hebben ook last van depressies en somberheid. Ze hebben moeite om de dag door te komen, zeg maar. En veel jongeren hebben vanwege de inflatie ook geldzorgen. Ze kunnen niet zomaar iets kopen in de schoolkantine."
Geen idee waar aan te kloppen
Ondanks de problemen weten jongeren vaak niet waar ze moeten aankloppen voor hulp. Adiza: "En als ze al de moed verzamelen om dat wel te doen, dan krijgen jongeren vaak te horen dat het wel meevalt. Of dat het er bij hoort. En dat je er maar aan moet wennen. Veel jongeren denken dan: nou dat ga ik dus nooit meer doen."
Adiza zit namens Unicef bij een speciaal adviesclub die meedenkt over oplossingen voor de politiek. "Er wordt te vaak over ons gepraat, te weinig met ons", vindt ze. "Er is behoefte aan laagdrempelige hulp, waar jongeren zich op hun gemak voelen en altijd terecht kunnen."
D66 wil actie
Regeringspartij D66 vindt dat er geen dag te verliezen is en wil een Eerste Hulp voor Jongeren. "Een centraal meldpunt waar alle jongeren, ongeacht hun leeftijd, terechtkunnen met hun problemen", licht Kamerlid Rens Raemakers toe.
"Problemen over een studieschuld, stress, liefdesproblemen; je kunt er terecht voor grote en kleine problemen. Jongeren kunnen appen, bellen en chatten met een hulpverlener die ook direct kijkt waar de jongere het beste geholpen kan worden. Of je nu 15 bent of 22 jaar."
Enthousiast
Volgens ingewijden is het ministerie van Volksgezondheid enthousiast over het plan. Raemakers: "Er zijn verschillende instanties die zich al inzetten op het gebied van mentale gezondheid. Dat doen ze stuk voor stuk heel goed. Het ministerie moet nu verdere invulling geven aan het centrale meldpunt."
Dat kan een nieuw platform zijn, of doorontwikkeling van een bestaand platform.
Wij zijn de toekomst
Adiza gelooft in dit soort initiatieven. We hebben ook geen keuze, vindt ze. Want: "De jongeren zijn de toekomst, wij moeten het land gaan draaien over een paar jaar. Als wij niet sterk in onze schoenen staan en niet lekker in ons vel zitten dan kunnen wij er straks ook niet zijn. Dus laten we snel aan de slag gaan."