Situatie door RS-virus 'catastrofaal' in Duitsland, ook in Nederland stijgen de besmettingen
In Duitsland en België liggen kinderafdelingen van ziekenhuizen vol. Er is soms geen bed meer beschikbaar door de snelle toename van het aantal patiëntjes met het RS-virus. In Nederland is de situatie nog niet zo nijpend, maar ook hier blijven de aantallen toenemen.
Het RS-virus is een zeer besmettelijk virus dat elk jaar weer toeslaat. Baby's en kleine kinderen kunnen zo benauwd worden dat ze opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Bijna alle jonge kinderen krijgen het virus in hun leven. Hoe jonger het kind, hoe groter de kans dat het op de IC belandt.
In eerste instantie lijkt het op een verkoudheid. Het virus verspreidt zich via de lucht door hoesten of niezen.
Toename verwacht
In Nederlandse ziekenhuizen begint het ook drukker te worden, merkt kinderarts Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. "Er zijn wel regionale verschillen. Vooral in Zuid-Holland is er meer druk op de zorg. Dat leidt dus her en der tot overplaatsingen, wat vaker voorkomt."
De situatie in Nederland is te overzien. "Het is nog niet zo nijpend als in Duitsland", zegt Illy. Daar zijn de zorgen nu al groot. Het RS-virus zorgt daar voor een 'catastrofale' situatie in ziekenhuizen, zo waarschuwen artsen op IC-afdelingen.
Volgens de Duitse intensive care-vereniging DIVI zijn er op dit moment minder dan 100 IC-bedden voor kinderen vrij. Dat is gemiddeld 0,75 IC-bed per ziekenhuis. De verwachting is dat de situatie verder zal verslechteren. Het probleem is vooral een tekort aan personeel.
Acute zorg in gevaar
"Als de voorspellingen kloppen, worden de komende dagen en weken aanzienlijk acuter", zegt Sebastian Brenner, hoofd van de kinder-IC van het academisch ziekenhuis in Dresden, aan de Duitse nieuwszender n-tv.
In specifieke gevallen zijn artsen nu al niet meer in staat om acute zorg te bieden. "De situatie is zo precair, dat we echt moeten zeggen dat kinderen sterven omdat we ze niet meer kunnen behandelen", aldus Dr. Michael Sasse, hoofd van de kinder-IC van het academisch ziekenhuis in Hannover tegen omroep NDR.
Nederland heeft in totaal zo'n 100 IC-bedden voor kinderen. Ze staan verspreid over de zeven academische ziekenhuizen in Nederland.
Geen kraambezoek
Ook in België trekken ziekenhuizen aan de bel. Vooral in Brussel hebben ze het moeilijk. In drie ziekenhuizen daar waren eerder deze week geen bedden meer beschikbaar.
De Vlaamse viroloog Steven Van Gucht roept op om kraambezoek en bijeenkomsten met baby's uit te stellen. Ook adviseert hij hygiëne-maatregelen in acht te nemen, die we nog kennen van corona: handen wassen, ventileren en een mondkapje dragen. "Goede wintergewoonten kunnen een groot verschil maken."
Dat het RS-virus enorm heftig kan zijn, maakte Maria mee. Dat zie je in deze video van vorig jaar:
Het RS-virus duikt ieder jaar weer op, met telkens weer nieuwe ouders die zich zorgen maken over hun zieke kindje. Er is goede hoop dat dergelijk leed in de toekomst voorkomen kan worden. Het eerste vaccin tegen RS-virus is namelijk vorige maand door de Europese Unie goedgekeurd.
Piek in de winter
In de afgelopen jaren lagen gemiddeld jaarlijks 2500 baby's in het ziekenhuis door het virus. De piek ligt altijd in de wintermaanden, maar door de coronapandemie en de lockdowns was een verschuiving te zien.
Het RIVM zegt dat de opleving nu weer z'n normale cyclus volgt. "De mate van stijging is vergelijkbaar met die van aan het begin van het RS-virusseizoen in de jaren vóór de coronapandemie."
In bovenstaande grafiek zie je dat de besmettingen ook in Nederland flink aan het stijgen zijn (rode lijn). Op de horizontale as staan de weeknummers. De verticale as laat het aantal detecties zien van het RS-virus in laboratoria.
In Westerse landen veroorzaakt het virus nauwelijks sterfgevallen, maar leidt het wel tot veel ziekenhuisopnames. Wereldwijd is het echter de tweede doodsoorzaak voor baby's en heel jonge kinderen. Alleen malaria is nog dodelijker.
Wat zijn de verschijnselen van een infectie met het RS-virus?
Eerst is het kind verkouden en gaat het snotteren en hoesten. Een of twee dagen later kan het RS-virus longproblemen veroorzaken. Vooral als het kind nog een baby is, kan dit gebeuren. De verschijnselen zijn dan:
- Koorts
- Piepende ademhaling
- Een snelle ademhaling
- Tussen de ribben trekt de huid bij inademen naar binnen
- De neusvleugels bewegen opvallend mee met de ademhaling (dit heet neusvleugelen)
- Drinken lukt niet goed
- Soms opeens een paar seconden niet ademen
- De huid kleurt grijs/blauw rond de mond en onder de nagels
- Sufheid: uw baby lijkt slaperig en is moeilijk te wekken
Ook kunnen kinderen oorontsteking krijgen door het RS-virus.
Bron: Thuisarts