NZa zeer kritisch over kabinetsbesluit kinderhartchirurgie: 'Grote en onomkeerbare gevolgen'
Het kabinetsbesluit om gespecialiseerde hartzorg voor kinderen met een hartafwijking te centreren in het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Utrecht is volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) risicovol. Er moet een nieuw plan komen waarin de toekomstbesteding van academische zorg wordt vastgelegd.
Door het eerdere kabinetsbesluit zou de gespecialiseerde zorg uit UMC Groningen en Leiden UMC worden gehaald. Groningen verzette zich daar sterk tegen, waardoor minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers de NZa vroeg om de plannen nog eens te bekijken.
De NZa concludeert dat het weghalen van de gespecialiseerde zorg grote effecten heeft voor patiënten en zorgprofessionals. Voor het Leiden UMC en UMC Groningen zou het directe gevolgen kunnen hebben voor 'het behoud van de academische status en het leveren van topreferente zorg in de regio'.
Perspectief op de toekomst
Er moet op korte termijn een 'integraal perspectief' komen op de toekomst van het 'academische zorglandschap', in verband met de kwetsbaarheid van de organisatie van de zorg. De plannen om de zorg te centraliseren mogen niet van tafel, maar moeten wel opnieuw worden bekeken. Vooral de samenwerking in de zorg aan patiënten met een aangeboren hartafwijking moet beter.
De huidige kwetsbaarheden van de umc's moeten volgens de NZa worden vastgesteld. Ook moeten er twee clusters komen van interventiecentra in het noorden en zuiden van het land. Beide regio's moeten met een concreet plan komen om de kwetsbaarheden aan te pakken.
Huidige kwetsbaarheden zijn onder andere de hoge dienstbelasting en de afhankelijkheid van zorgprofessionals met specifieke expertise.
NZa wil dat het besluit nu niet wordt doorgevoerd met alle onomkeerbare gevolgen, maar dat de NFU, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, het perspectief op de toekomst in kaart brengt voor de zomer van 2023. Daarbij moet worden gekeken naar welke basiszorg weg kan uit de umc's en welke zorg moet worden geconcentreerd.
Een volgend besluit zou moeten worden gebaseerd op het integraal perspectief en de impactanalyse van NZa.
Kuipers en medische centra reageren
In een reactie laat minister Ernst Kuipers weten begin 2023 een besluit te nemen over het openblijven of sluiten van de verschillende afdelingen voor kinderhartchirurgie. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij deze maand in gesprek te gaan met patiënten, de zorg en andere betrokkenen.
De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn blij met de analyse van de NZa. Het UMC Groningen laat weten "graag bereid" te zijn "om met alle collega's van de andere centra te onderzoeken hoe we de kinderhartzorg in gezamenlijkheid duurzaam kunnen organiseren".