PvdA en GroenLinks willen einde maken aan 'belastingparadijs Nederland'
Als het aan GroenLinks en de PvdA ligt, gaat het kabinet nog veel strengere maatregelen nemen om een einde te maken aan 'belastingparadijs Nederland'. De twee partijen presenteren vandaag een plan met tientallen voorstellen om dat voor elkaar te krijgen.
"Ze deden echt helemaal niks, nu doen ze een beetje." Dat zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver over de wijze waarop het kabinet probeert Nederland iets minder aantrekkelijk te maken als belastingparadijs voor grote internationale bedrijven. Samen met Paul Tang, Europarlementariër voor de Partij van de Arbeid (PvdA), presenteert hij vandaag een plan.
Al in 2018 beloofde toenmalig staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, om een einde te maken aan belastingparadijs Nederland. Maar, zo zegt Tang: "Nederland is nog steeds een belastingparadijs".
Top vijf van belastingparadijzen
De twee linkse partijen leggen in hun initiatiefnota uit dat 55 van de 100 grootste bedrijven ter wereld Nederland gebruiken om belasting te ontwijken. Ook vorig jaar schopte Nederland het nog tot de top vijf van wereldwijde belastingparadijzen, samen met landen als Bermuda en de Kaaimaneilanden. En recent bleek nog hoe Qatar via Nederland belasting ontwijkt in landen als Indonesië, Spanje en Polen.
Wat moet eraan gebeuren? De punten die de partijen aanhalen zijn vooral herhalingen van wat eerder al in rapporten naar voren kwam of aanbevolen werd, erkennen GroenLinks en PvdA. Maar omdat het kabinet er nog te weinig mee doet, brengen ze deze toch opnieuw onder de aandacht.
Trustkantoren verbieden
De partijen willen onder andere zogenaamde trustkantoren verbieden, die brievenbusfirma's helpen optuigen om zo belasting te ontwijken. Want, zo stellen ze: "Bedrijven hebben geen recht om in Nederland te profiteren van goede voorzieningen zonder een positieve bijdrage te leveren aan de Nederlandse economie."
Het kabinet moet van GroenLinks en de PvdA onderzoeken of zo'n verbod juridisch mogelijk is.
Ook is een van de voorstellen dat belastingdeals met bedrijven openbaar worden gemaakt. Nu is het nog vaak schimmig hoe Nederlandse belastingregels worden toegepast en de burger heeft het recht dit te weten.
Internationale samenwerking
Niet alleen ín Nederland moeten dingen veranderen. De partijen willen ook dat het kabinet met andere landen om de tafel gaat om de belastingontwijking hier te verminderen. Zo moeten de winsten van grote internationale bedrijven in de techsector in Europees verband belast worden op de plek waar ze worden gemaakt.
Verder willen de partijen onder meer dat de Nederlandse Belastingdienst beter gaat samenwerken met andere belastingdiensten in de wereld én de internationale belastingverdragen aanscherpt.
Samen moeten deze maatregelen Nederland miljarden aan extra belastinginkomsten opleveren.