Ventileren ondanks kou

Dit is waarom je - zelfs nu - met het raam open zou moeten slapen

Door Lene Makkink··Aangepast:
© Bert Spiertz / Hollandse HoogteDit is waarom je - zelfs nu - met het raam open zou moeten slapen
RTL

"Ook al is het kouder, je moet altijd zorgen voor goede ventilatie in je slaapkamer." Dat zegt Puk van Meegeren, energie-expert van Milieu Centraal. Met de hoge energiekosten en de lage temperaturen van deze week klinkt het 's nachts openen van je raam niet heel logisch. Toch is het verstandig om je huis goed te luchten, ook als het koud is.

Met dit weer wil je er misschien wel alles aan doen om de kou buiten te houden en te voorkomen dat de energiekosten door het dak gaan. Volgens Van Meegeren is dat alleen niet verstandig: "Ventileren kost wat energie, maar het is geen energieverspilling, want je hebt het wel nodig voor gezonde lucht in huis."

Waarom je eigenlijk altijd met je raam open zou moeten slapen
Lees ook

Waarom je eigenlijk altijd met je raam open zou moeten slapen

Goede ventilatie

"Uit onderzoek blijkt dat de lucht in veel slaapkamers ongezond is door te weinig ventilatie", zegt Van Meegeren. Het raam openen helpt dan uiteraard, maar dat zorgt met deze temperaturen wel voor kou in huis.

Ook verspil je veel energie als je de verwarming aanzet met het raam open. Doe dat dus vooral niet. "Zelf slaap ik met een extra deken", vertelt Van Meegeren. Als je het raam op een kiertje doet gaat het ook niet zomaar vriezen in je slaapkamer. "Het wordt misschien 10 graden, maar echt vriezen in je huis zal niet gebeuren."

Als je in een modern huis woont met mechanische ventilatie, kan je het raam eventueel dicht laten, vertelt Atze Boerstra, hoogleraar aan de TU Delft en directeur bij BBA Binnenmilieu. Maar: "Als je het raam open hebt staan, krijg je meer verse lucht binnen dan met alleen mechanische ventilatie."

Slaapkwaliteit

Ook voor je slaap helpt een open raam. Goede ventilatie heeft namelijk een directe invloed op je slaapkwaliteit. Jelle Laverge, docent bouwfysica aan de Universiteit Gent deed hier onderzoek naar. "Om je goed uitgerust te voelen de dag erna, is goede luchtkwaliteit van belang. Slapen met het raam open helpt."

Ook val je makkelijker in slaap bij een lagere kamertemperatuur. "Om in slaap te vallen heb je een wat koudere omgeving nodig om de kerntemperatuur van je lichaam omlaag te brengen", vertelt Laverge. "We bedekken ons ook beter als we slapen, dus dan kan de temperatuur wat dalen."

"We merken vrij consistent dat mensen die in een ruimte slapen met goede luchtkwaliteit, 's ochtends zelf vinden dat ze beter hebben geslapen en zich beter uitgerust voelen", zegt Laverge.

Beslagen ramen

Met deze temperaturen zie je ook veel beslagen ramen voorbijkomen. Dat heeft te maken met enkel glas en het vocht dat mensen uitstoten. Boerstra vertelt daarover: "Het vocht condenseert op de koudste vlakken in de ruimte. Met enkel glas zijn dat de ramen."

Op langere termijn zou dit ook tot schimmels kunnen leiden. "Het loopt langs het glas naar beneden en verzamelt onder aan je raam", zegt Boerstra. "Schimmelgroei is het laatste wat je wil in je slaapkamer. Het geeft schimmelsporen af en die adem je in tijdens het slapen. Dat is ongezond."

Heeft het open raam nog risico's?

"Een helemaal open raam is met deze temperaturen wel erg enthousiast", zegt Peter Luscuere, hoogleraar aan de TU Delft. Hoewel het goed is voor de verse lucht om het raam op een kier te zetten, wijst Luscuere er ook op dat de lucht van buiten niet altijd gezonder is dan de lucht binnen: "In de buurt van een industriewijk is de lucht binnen vaak beter dan buiten."

Als het heel hard regent en de wind direct op je raam staat, zou het volgens Van Meegeren van Milieu Centraal ook kunnen zorgen voor lekkages. "Maar dat komt niet heel vaak voor."

Tips van Milieu Centraal voor goede ventilatie:

  • Zorg dat er minimaal anderhalve centimeter tussen de deurpost en de deur zit, zodat de lucht je kamer ook weer uit kan komen.
  • Zet bij harde wind de raam op een klein kiertje, dan krijg je alsnog genoeg frisse lucht binnen.
  • Gebruik een elektrische deken met een timer van een half uur als je het koud hebt 's nachts, in plaats van de verwarming.
  • Als je zeker wil weten of je genoeg ventileert kun je een CO2-meter kopen om het te controleren.
De verwarming omlaag, ramen dicht: het zijn allemaal middelen om je energierekening deze winter wat omlaag te krijgen. Maar het veroorzaakt ook juist schimmel in huis. Microbioloog Jasper geeft ti
Lees meer over
Milieu CentraalEnergieEditie NL Link in bioNederland