31 vakjes

Krassen, krassen, kansloos: zó klein is kans op hoofdprijs Decemberkalender

Door Malin Kox··Aangepast:
© ANP FotoKrassen, krassen, kansloos: zó klein is kans op hoofdprijs Decemberkalender
RTL

Elke dag een vakje open krassen en dan maar hopen dat je op 31 december de hoofdprijs van een of twee ton in de wacht hebt gesleept. Niet alleen van Oudejaarsloten, maar ook van de Decemberkraskalenders worden er elk jaar miljoenen gedrukt. Maar hoe groot is de kans eigenlijk dat jij de hoofdprijs krast?

Het zal je vermoedelijk niet verbazen: niet zo heel groot.

1 op 3,6 miljoen

Jaarlijks worden er miljoenen Decemberkraskalenders gedrukt. Van de variant van 5 euro, met een hoofdprijs van 100.000 euro, gaat het om 3,6 miljoen exemplaren. Van de grote broer, à 10 euro, worden 1,4 miljoen uitgegeven. Hiermee kun je maximaal 200.000 euro winnen.

Om maar bij de populairste variant te beginnen: onder de 3,6 miljoen loten van 5 euro, zijn 2 loten waar de hoofdprijs van 100.000 euro op valt. Dat is dus een winkans van 1 op 1,8 miljoen. De kans om met zo'n lot 5.000 euro te winnen, is zelfs nog kleiner: 1 op 3,6 miljoen. Je leest het goed, van al die loten is er maar één waarmee je dat geldbedrag wint.

Zo groot is de kans dat je met oudjaar de Staatsloterij wint
Lees ook

Zo groot is de kans dat je met oudjaar de Staatsloterij wint

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De gemiddelde winkans van een 5 euro-lot is 1 op 2,1. Een groot deel van de prijzenpot zit in de lagere geldbedragen. Zo zijn er 160.000 loten waarmee je 10 euro kunt winnen (winkans 1 op 22,5). Ook zijn er 360.000 loten waarmee je geen geldbedrag wint, maar wel een gratis kraslot ter waarde van 5 euro. 

Tegenstrijdig

Bij de Decemberkraskalenders van 10 euro is je winkans (relatief) een stuk hoger: 1 op de 2 loten levert een (geld)prijs op. De kans op een hoofdprijs is nog steeds erg klein, er zijn maar 2 loten waar de hoofdprijs van 2 ton op valt. De 'laagste' prijs die je met dit lot kunt winnen is 10 euro. Die prijs valt op 200.000 loten, een winkans van 1 op 7.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het voelt misschien wat tegenstrijdig, maar de kans dat jij een prijs wint met je kraskalender wordt niet groter of kleiner als er meer loten zijn verkocht. Dat komt omdat bij deze kraskalenders de prijzen van tevoren zijn verdeeld over de lotnummers en er niet meer loten bij kunnen komen. Wel wordt de kans groter dat een van de – zeldzame – hoofdprijzen wordt uitgekeerd, naarmate er meer loten verkocht zijn.

Mocht je nou ontzettend gedeprimeerd raken van deze cijfers, bedenk je dan dat de winkans met een kraskalender nog altijd groter is dan het winnen van de Eindejaarsloterij inclusief jackpot. Afhankelijk van het aantal verkochte loten ligt die kans rond de 1 op 7 miljoen. De kans van 1 op 1,8 miljoen om 100.000 euro te winnen met een Decemberkraskalender klinkt dan een stuk gunstiger. 

Een gegarandeerde winnaar van de Decemberkraskalender is overigens de overheid. Kansspelen spekken de staatskas flink. Als je meer dan 449 euro hebt gewonnen met een lot, in het casino of bij een speelautomaat, betaal je 29 procent kansspelbelasting. Bij de kraskalenders worden prijzen netto uitgekeerd en betaalt de Nederlandse Loterij dit bedrag. 

Goede doelen

Ook de Nederlandse Loterij kan behoorlijk binnenlopen op de verkoop van krasloten. Stel, alle 5 miljoen Decemberkraskalenders worden verkocht. Dat levert het bedrijf zo'n 32 miljoen euro op. Hiervan wordt 20 miljoen euro uitgekeerd aan prijzengeld. Nog eens grofweg 5,8 miljoen euro wordt afgedragen aan kansspelbelasting.

Dat betekent dat er nog 6 miljoen overblijft voor de overige kosten, goede doelen - en als winst.

Lees meer over
Nederlandse LoterijLoterijKansspelFeestdagenLink in bioZ link in bioEditie NL Link in bioEindejaar 2022