Maximaal eigen risico opvallend populair bij overstapper zorgverzekering
Mensen die overstappen van zorgverzekeraar, kiezen dit jaar aanzienlijk vaker voor het extra verhogen van het eigen risico dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van prijsvergelijkingssites Pricewise en Independer.
Van de overstappers kiest ruim 40 procent voor het vrijwillig verhogen van zijn of haar eigen risico. Dat is een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde na het vorige 'overstapseizoen' (13 procent).
De motivatie is duidelijk: hoe meer eigen risico je bereid bent te nemen, hoe meer korting je krijgt op de maandelijks te betalen zorgpremie. Al lopen de kortingsbedragen dit jaar wel sterk uiteen per zorgverzekeraar, van 120 euro tot 300 euro korting. De gemiddelde korting ligt op 220 euro.
Gros gaat maximaal
Veruit de meeste mensen (86 procent) kiezen bij Independer voor het maximale bedrag. Dat betekent 500 euro bovenop het verplichte eigen risico van 385 euro die iedereen van 18 jaar en ouder heeft. Daardoor komt de eerste 885 euro aan zorgkosten voor medicijnen, ambulancevervoer en ziekenhuisopnames - en operaties voor eigen rekening van de verzekerde. Bezoek aan de huisarts wordt wel standaard vergoed.
"Belangrijke waarschuwing die we geven is dat een verhoogd eigen risico geen verstandige keuze is als je hoge zorgkosten verwacht of dure medicijnen gebruikt", zegt Mirjam Prins van Independer. "We raden mensen ook aan om dit bedrag apart te zetten op een spaarrekening voor het geval dat je onverwacht toch in een ziekenhuis belandt. Op dat moment moet je wel die 885 euro kunnen betalen."
Voor onverwachte zorgkosten zet 28 procent van de Nederlanders geld opzij, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Panel Inzicht, in opdracht van Pricewise. Van die groep zet ruim de helft 60 euro per maand opzij.
Twee oorzaken
Op de vraag waarom zoveel mensen kiezen voor een maximaal verhoogd eigen risico, wijst Independer meerdere oorzaken aan. Ten eerste de sterk gestegen zorgpremies, die vanaf 1 januari bij alle verzekeraars omhoog gaan. De meest afgesloten verzekeringen bij de grote vier verzekeraars (Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis) worden per maand tussen de 3,75 euro en 9,30 euro duurder. Terwijl de vaste lasten al zijn gestegen door de hoge inflatie.
Een andere oorzaak is dat de korting op een collectieve basiszorgverzekering wegvalt in 2023. De korting die door sommige werkgevers wordt aangeboden bedroeg dit jaar gemiddeld 64 euro voor 8,6 miljoen collectief verzekerden.
Die korting verdwijnt vooral omdat het in de praktijk vaak een 'sigaar uit eigen doos' blijkt voor verzekerden: zorgverzekeraars verhogen eerst de premie voor iedereen op een basisverzekering, waarna vervolgens korting op wordt gegeven voor een bepaalde groep. En zo betaalt dus de ene groep verzekerden de korting van een andere groep verzekerden.
Allerlaatste moment
Naast het maximaal verhogen van het eigen risico worden dit jaar ook minder aanvullende verzekeringen afgesloten. Een trend die volgens Pricewise vorig jaar al is ingezet.
Uit een enquete van Pricewise bleek eerder deze maand dat 20 procent van de Nederlanders met alleen een basisverzekering afgelopen jaar spijt had van die keuze, omdat een meerderheid (55 procent) toch aanvullende zorg nodig had. Een stevig deel (45 procent) zegt aanvullende zorg te hebben gemeden omdat ze deze zorgkosten dit jaar niet konden of wilden maken.
Een laatste trend die opvalt is haast een klassieker aan het worden: veel mensen wachten weer tot het allerlaatste moment bij het kiezen van hun zorgverzekering. Dat leidt de laatste dagen van het jaar wederom tot grote drukte op de servers bij de vergelijkingssites.
In het overstapseizoen van vorig jaar, de periode van november tot eind januari, wisselden 1,2 miljoen verzekerden van zorgverzekeraar. Pricewise verwacht dat het aantal overstappers dit jaar 10 tot 15 procent hoger ligt.