'Huisartsenpraktijken in commerciële handen: klachten nemen toe'
Steeds meer huisartsenpraktijken zijn de afgelopen jaren overgekocht door commerciële bedrijven. Sindsdien nam ook het aantal klachten over huisartsenzorg bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toe. Met name omdat de grote praktijken geregeld slecht bereikbaar zijn. De inspectie doet onderzoek.
In 2019 kreeg de inspectie nog iets meer dan duizend meldingen binnen over de huisartsenpraktijken. Twee jaar later waren dat er al 1363 en tot en met november 2022 kwamen er ook al meer dan 1200 klachten binnen.
De inspectie stelt dat de stijging toe te schrijven is aan de commerciële bedrijven die steeds vaker praktijken opkopen, zo meldt het AD.
Het lukt de commerciële bedrijven vaak niet om overal direct vast personeel te krijgen, waardoor de bereikbaarheid van die praktijken verslechtert. Patiënten klagen hier dan ook vooral over en geven aan de praktijk zowel telefonisch als voor een fysieke afspraak niet goed te kunnen bereiken.
Onderzoek naar Co-med
Gezien de stijging en de eerdere klachten loopt er al even een onderzoek van de inspectie naar een van de bedrijven: Co-med. Dit bedrijf is sinds 2019 actief en biedt ruim 50.000 patiënten huisartsenzorg.
"Artsenpraktijk Co-Med heeft al enige tijd onze aandacht vanwege de vele meldingen over meerdere locaties in Nederland. Het bedrijf blijft onze aandacht houden zolang het onderzoek nog niet is afgesloten", zegt een woordvoerder van de inspectie tegen het AD.
Tweede Kamer
Ook in de Tweede Kamer klinkt volgens de krant kritiek: "In deze praktijken krijgen patiënten minimale zorg, is de balie gewoon dicht en wordt de telefoon niet altijd opgenomen. Mensen verliezen de belangrijkste steunpilaar in de zorg: de huisarts", stelt SP-Kamerlid Maarten Hijink.