Vergelijkbaar met Capitool

Braziliaanse senatoren gaan bij Amerikanen te rade om onderzoek bestorming

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / DPABraziliaanse senatoren gaan bij Amerikanen te rade om onderzoek bestorming
RTL

Braziliaanse senatoren roepen de hulp van hun Amerikaanse collega's in bij het onderzoek naar de bestorming van overheidsgebouwen in Brasilia afgelopen weekend. Het Capitool werd twee jaar geleden bestormd en een paar weken geleden verscheen daar een eindrapport over. Daar willen ze in Brazilië nu van leren.

Braziliaanse en Amerikaanse politici hebben ook een gezamenlijke verklaring naar buiten gebracht, waarin ze het geweld van de aanhangers van oud-presidenten Donald Trump in de VS en Jaïr Bolsonaro in Brazilië veroordelen.

'Autoritaire leiders'

"Wij verenigen ons tegen pogingen van autoritaire, antidemocratische en extreemrechtse leiders om verkiezingsuitslagen én onze democratieën omver te werpen", luidt de verklaring, waar The Guardian over schrijft. 

Afgelopen weekend werd het Braziliaanse parlement bestormd. Hoe dat eraan toeging, zie je in deze video:

Bolsonaro-aanhangers trokken het parlement, Braziliaanse Hooggerechtshof en

'Dient als model'

"Ik ben buitengewoon trots op het werk en het eindrapport van de onderzoekscommissie van 6 januari. Als het dient als model voor soortgelijke onderzoeken, zal ik waar mogelijk helpen", zei de man die de Amerikaanse commissie voorzat, Bennie Thompson. Volgens zijn rapport was Trump in zijn eentje schuldig aan de bestorming. 

De voorzitter van de Braziliaanse Senaat, Rodrigo Pacheco, heeft ook gesproken met de hoogste Amerikaanse topdiplomaat in Brasilia.

Partijleden verbannen

Intussen heeft de partij van Bolsonaro beloofd dat partijleden die deelnamen aan de bestormingen worden verbannen. Maar alleen als zij geïdentificeerd kunnen worden op videobeelden en zichtbaar geweld gebruiken, worden zij per direct uit de partij gezet.

Leger beslist lot Brazilië: 'Staat achter Lula, maar houdt zich angstvallig stil'
Lees ook

Leger beslist lot Brazilië: 'Staat achter Lula, maar houdt zich angstvallig stil'

Lees meer over
Bestorming CapitoolBraziliëVerenigde Staten