Bolsonaro ontkent

Rol Bolsonaro bij bestorming mogelijk onderzocht door aanklagers

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRol Bolsonaro bij bestorming mogelijk onderzocht door aanklagers
RTL

Aanklagers in Brazilië willen de rol van Jair Bolsonaro onderzoeken bij de bestorming zondag van overheidsgebouwen door aanhangers van de oud-president. De aanklagers hebben daarvoor toestemming gevraagd aan het Braziliaanse hooggerechtshof.

Bolsonaro veroordeelde de bestorming eerder, maar wees op Twitter ook naar zijn politieke tegenstanders. "Vreedzame protesten zijn onderdeel van democratie. Maar het plunderen en binnendringen van overheidsgebouwen zoals vandaag is gebeurd, net als in 2013 en 2017 door links, vallen daar niet onder", zei hij.

Lula beschuldigde Bolsonaro

Bolsonaro ontkent dat hij iets te maken had met de ongeregeldheden. Verder schrijft hij dat hij zich als president altijd aan de grondwet heeft gehouden en democratie, transparantie en vrijheid altijd heeft gerespecteerd en verdedigd.

Zo drongen de Bolsonaro-aanhangers het parlement binnen:

Duizenden kwamen samen tijdens de bestormingen.

De nieuwe president Luiz Inacio Lula da Silva beschuldigde Bolsonaro van het ophitsen van zijn politieke volgers. Bolsonaro stelde dat Lula hier geen enkel bewijs voor heeft.

Aanhanger Bolsonaro woedend

De demonstranten waren Bolsonaro-aanhangers. Zij zijn nog steeds woedend over de beëdiging vorige week van de linkse Lula, die zijn verkiezingsoverwinning volgens hen aan fraude dankt.

Leger beslist lot Brazilië: 'Staat achter Lula, maar houdt zich angstvallig stil'
Lees ook

Leger beslist lot Brazilië: 'Staat achter Lula, maar houdt zich angstvallig stil'

Lees meer over
Jair BolsonaroPolitiekBrazilië