Twee weken niet bereikbaar

Apothekers: vorig jaar hoogste aantal medicijntekorten ooit

Door RTL NIeuws / ANP··Aangepast:
© ANPApothekers: vorig jaar hoogste aantal medicijntekorten ooit
RTL

Niet eerder was er in één jaar zo vaak een medicijntekort als in 2022. Vorig jaar was 1514 keer een medicijn voor minstens twee weken niet verkrijgbaar, aldus apothekersorganisatie KNMP bij Kassa. In 2021 was daar 1007 keer sprake van.

Gemiddeld duurde een tekort vorig jaar 91 dagen, zei voorzitter van apothekersorganisatie KNMP Aris Prins bij KASSA. Daarnaast verdween 10 procent van de medicijnen helemaal van de markt.

Verplichte noodvoorraad

De apothekersorganisatie spreekt dus van een tekort als een middel landelijk minstens twee weken lang niet verkrijgbaar is. Er kunnen ook meerdere tekorten aan één middel ontstaan in een jaar. Als het tekort wordt aangevuld, maar het middel is een paar maanden later nog eens voor langere tijd niet verkrijgbaar, tellen ze los van elkaar mee, zo legde een woordvoerder van KNMP eerder al uit.

Sinds dit jaar zijn onder meer groothandels verplicht een noodvoorraad van medicijnen aan te houden, aldus de woordvoerder. Die maatregel zou volgens de apothekers mogelijk een deel van de tekorten tegen kunnen gaan.

Bijzonder onderzoek: Rosa (9) kan na jaren stoppen met peperduur medicijn
Lees ook

Bijzonder onderzoek: Rosa (9) kan na jaren stoppen met peperduur medicijn

Medicijnfabrikant failliet

Onlangs ging de medicijnfabrikant InnoGenerics failliet. Volgens het ministerie van Volksgezondheid valt niet uit te sluiten dat het faillissement komende maanden tot een tekort aan enkele medicijnen gaat leiden. InnoGenerics maakt geneesmiddelen in tabletvorm. Het gaat onder meer om medicijnen tegen jicht, depressie, hart- en vaatziekten, epilepsie, en diabetes (suikerziekte). Het bedrijf sluit volgende week definitief de deuren.

Het faillissement leidt ook bij KNMP tot zorgen. Tekorten kunnen meestal worden aangevuld, bijvoorbeeld door medicatie uit het buitenland te halen, aldus de woordvoerder eerder. Maar het kan ook zijn dat de patiënt dan verder moet met een ander middel voor de kwaal dan hij of zij doorgaans krijgt. Dat vinden mensen vaak vervelend, zien de apothekers.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Ernst KuipersGezondheidszorgGezondheid