Na kritiek

Kuipers blijft bij twee kinderhartcentra: advies Zorgautoriteit deels genegeerd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKuipers blijft bij twee kinderhartcentra: advies Zorgautoriteit deels genegeerd
RTL

Het kabinet vraagt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) om met een nieuw voorstel te komen om de gespecialiseerde hartzorg voor kinderen met een hartafwijking te centreren in twee academische ziekenhuizen. Daarmee is het kabinetsbesluit waarin gekozen wordt voor concentratie in Rotterdam en Utrecht voorlopig van tafel.

Kuipers schuift het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit daarmee deels terzijde. Die had juist geadviseerd om de concentratie van de kinderhartchirurgie voorlopig helemaal uit te stellen.

Storm aan kritiek

De discussie over de concentratie van de kinderhartcentra sleept zich al jaren voort. In Nederland worden kinderhartoperaties op dit moment in vier academische ziekenhuizen uitgevoerd: in Groningen, Rotterdam, Utrecht en Leiden. Dat is te veel om de kwaliteit van zorg overeind te houden, daar is vrijwel iedereen het over eens.

Eind 2021 hakte minister De Jonge de knoop door: in de toekomst zouden nog maar twee ziekenhuizen kinderhartchirurgie mogen uitvoeren, in Rotterdam en in Utrecht. Dat besluit leidde tot een storm aan kritiek. 

De Jonges opvolger, Ernst Kuipers, besloot enkele maanden later daarom de NZa opnieuw naar de kwestie te laten kijken. De Zorgautoriteit kwam vorige maand met conclusies die niet mals waren. Mocht het kabinetsbesluit worden doorgezet, schreef de NZa, dan zou de acute zorg voor kinderen in gevaar kunnen komen.

NZa zeer kritisch over kabinetsbesluit kinderhartchirurgie: 'Grote en onomkeerbare gevolgen'
Lees ook

NZa zeer kritisch over kabinetsbesluit kinderhartchirurgie: 'Grote en onomkeerbare gevolgen'

Heroverwegen

Voor de centra die de kinderhartchirurgie dreigden te verliezen, zou dat grote gevolgen kunnen hebben, schreef de Nederlandse Zorgautoriteit. 

De plannen om de kinderhartchirurgie te concentreren hoefden van de NZa niet van tafel, maar zouden wel beter gemotiveerd moeten worden. Daarbij zou breder gekeken moeten worden naar het centreren van verschillende takken van zorg, en niet alleen naar kinderhartchirurgie.

De NFU, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, zou daarom moeten kijken naar welke basiszorg weg zou kunnen uit de umc's en welke zorg moet worden geconcentreerd. 

Geen pas op de plaats

Kuipers laat de NFU nu inderdaad extra onderzoek doen, maar wil wel haast blijven maken met het centreren van de complexe hartzorg voor kinderen. Volgens hem is de situatie nu 'te kwetsbaar om die langere tijd te laten voortbestaan'. 

Alle universiteitsziekenhuizen die nu kinderhartoperaties uitvoeren, moeten met het nieuwe voorstel instemmen. Uiterlijk 15 februari aanstaande wil Kuipers weten of de NFU bereid is opnieuw met de ziekenhuizen om tafel te gaan. Op 1 april wil hij dan het voorstel op tafel hebben liggen. 

Umc's voorzichtig positief

"We zien positieve aanknopingspunten", reageert hoofd Kindergeneeskunde Eduard Verhagen van het UMC Groningen op het voornemen van minister Ernst Kuipers. "De stem van het noorden is gehoord", voegt hij eraan toe.

Verhagen is vooral blij dat Kuipers een groot gewicht toekent aan de impactanalyse die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft opgesteld.

"Daarin vinden we een deel van onze argumenten terug, bijvoorbeeld dat regionale spreiding belangrijk is." Het UMCG had liever gezien dat drie centra over zouden blijven die de operaties uitvoeren. "Maar ik geloof dat dat niet meer zo voor de hand ligt. Tegen het aantal van twee zullen we niet protesteren."

Het UMC Utrecht is 'blij dat er zo'n helder tijdpad is'. Daar staat het ziekenhuis helemaal achter, 'in het belang van de patiënten', laat een woordvoerder weten.

Lees meer over
Link in bio