Erdogan: 'Zweden en Finland pas bij NAVO na uitlevering 130 terroristen'
Zweden en Finland moeten tot 130 'terroristen' deporteren of uitleveren aan Turkije voordat het Turkse parlement hun toetreding tot de NAVO goedkeurt, zei president Recep Tayyip Erdogan. Hij stelde eerder de uitlevering van vooral Koerdische militanten als voorwaarde en geeft daar nu een aantal bij.
Zweden en Finland dienden vorig jaar een aanvraag in om lid te worden van de NAVO na de Russische invasie van Oekraïne. Van de dertig lidstaten moeten alleen de parlementen van Turkije en Hongarije nog groen licht geven.
De twee landen tekenden afgelopen juni een overeenkomst met Turkije om de bezwaren van Ankara weg te nemen. Met name Zweden zou eerst duidelijker moeten optreden tegen wat Turkije ziet als terroristen. Het gaat voornamelijk om aanhangers van de Koerdische PKK en sympathisanten van de in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen, die volgens Turkije achter een couppoging in 2016 zou zitten.
Vrijheidsstrijders of terroristen?
"De westerse steun aan Syrisch-Koerdische strijdgroepen is Turkije al jaren een doorn in het oog", zegt correspondent Olaf Koens, die in de Turkse stad Istanbul woont. "Dat gaat dan vooral om militaire steun aan de YPG, de organisatie die sterk aan de PKK is gelieerd. Veel westerse landen zien ze als vrijheidsstrijders die vechten voor een eigen staat, maar ook tegen terreurbeweging IS. Turkije ziet ze als terroristen."
De afgelopen jaren wist Turkije meerdere landen onder druk te zetten om politieke tegenstanders uit te leveren. Dat probeert de Turkse president Erdogan nu opnieuw, maar dan binnen de NAVO.
Zweden en Finland beloofden Turkijes deportatie- of uitleveringsverzoeken van terreurverdachten snel en grondig te behandelen. Het leek er dus op dat de hobbels naar lidmaatschap genomen waren, maar nu moet het Turkse parlement de toetreding nog goedkeuren.
"Om dit door het parlement te laten komen, moet je eerst meer dan 100, ongeveer 130 van deze terroristen aan ons overhandigen", zegt Erdogan.
Tijd dringt
Zijn woordvoerder zei afgelopen weekend nog dat de tijd begint te dringen voor het Turkse parlement, aangezien er in mei presidents- en parlementsverkiezingen worden gehouden.
De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft goede hoop. Hij zei vandaag dat zijn land in een 'goede positie' is om ratificatie door Turkije van zijn NAVO-lidmaatschapsaanvraag veilig te stellen.