Bijzondere groene komeet voor het eerst sinds Steentijd te zien
We hebben er zo'n 50.000 jaar op moeten wachten, maar als het goed is kunnen we komende week een bijzondere groene komeet zien. De laatste keer dat 'C/2022 E3', zoals de komeet heet, met het blote oog te zien was, leefden de Neanderthalers nog in de prehistorische Steentijd.
De komeet staat het dichts bij de aarde tussen volgende week woensdag en donderdag, schrijft de Britse krant The Guardian. Vorig voorjaar ontdekten astronomen 'C/2022 E3' en berekenden toen dat de komeet zo'n 50.000 jaar doet over een rondje om de zon.
Bekijk hier beelden die met een telescoop van de komeet zijn gemaakt:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In de afgelopen duizenden eeuwen bereikte de komeet de rand van ons zonnestelsel. Nu scheert deze langs de aarde op een afstand van 2,5 lichtminuten.
De komeet is op het noordelijk halfrond volgens de Britse krant met het blote oog te zien. Of de komeet ook in Nederland zichtbaar is, hangt volgende week van de weersomstandigheden af.
Stuk ruimtesteen
Een komeet is een stuk ruimtesteen, een hemellichaam met een doorsnede van tussen de 1 en 50 kilometer dat uit ijs, gas en stof bestaat. 'C/2022 E3' draait in een baan rond de zon en wordt warmer als deze in de buurt van de zon komt. Daardoor wordt de bekende staart gevormd.
De gaswolk om de komeet heen kan wel 100.000 tot 1 miljoen kilometer lang worden. Een komeet die in juli 2020 vanuit Nederland te zien was, zorgde voor veel bekijks.