Toename 75 procent

Veel meer drugs onderschept in post naar het buitenland

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPVeel meer drugs onderschept in post naar het buitenland
RTL

In poststukken die bestemd waren voor het buitenland heeft de douane vorig jaar 27.000 keer drugs gevonden. Dat is zo'n 75 procent meer dan in 2021. De douane onderschepte vooral xtc of de grondstof daarvan, MDMA. De Verenigde Staten en Australië waren de belangrijkste bestemmingen.

Er wordt meer gecontroleerd, zegt de douane over de flinke toename. Maar ook kiezen smokkelaars steeds vaker voor poststukken dan voor pakketjes, omdat post anoniemer is. Dat sinds de coronapandemie weer veel meer dancefestivals worden georganiseerd, ziet de douane ook als een oorzaak.

Naast xtc en MDMA vond de douane ook vaker lsd. Het aantal vondsten verdubbelde bijna van 1600 naar bijna 3200 keer.

Bestemd voor Nederland

Andersom is sprake van een soortgelijke trend: in het buitenland is veel meer cocaïne in beslag genomen die bedoeld was voor Nederland. In 2022 ontdekten Zuid-Amerikaanse douane- en politiediensten bijna 110 ton, terwijl het in 2021 nog ging om 41 ton. Bij deze vorm van smokkel valt op dat de de drugs vaker tussen de legale lading wordt vervoerd en niet meer wordt verwerkt in producten of de verpakking.

Drugs per post neemt vlucht: 'Overal ter wereld meer dancefeesten'
Lees ook

Drugs per post neemt vlucht: 'Overal ter wereld meer dancefeesten'

Ook werd afgelopen jaar meer cocaïne onderschept in de havens van Amsterdam en IJmuiden in vergelijking met een jaar eerder. In 2022 heeft de douane in totaal vier keer drugs onderschept in die havens, in totaal ruim 1500 kilo. Een jaar eerder ging het ook om vier vangsten, maar van samen minder dan 200 kilo, laat een woordvoerder van de douane weten. Eerder werd al bekend dat afgelopen jaar in de haven van Rotterdam ruim 46.700 kilo werd onderschept.

Toezicht verscherpt

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) investeert de komende vier jaar in totaal 7,6 miljoen euro in de bestrijding van drugssmokkel via de post. "Drugscriminelen misbruiken onze goede infrastructuur om hun illegale handel te drijven. In de opsporing en het toezicht zien we dat investeringen in de bestrijding van deze drugssmokkel loont", zegt de minister.

Ook gaan politie, douane, de FIOD en het Openbaar Ministerie nauwer samenwerken om verzenders van drugs op te sporen.

Steeds meer mensen houden zich bezig met de bestrijding van drugssmokkel in de Rotterdamse haven. RTL Nieuws nam een kijkje achter de schermen.
Lees meer over
DouaneDrugsDrugssmokkel