Nationale rouw

Al meer dan 5000 doden na aardbeving, vrees dat het aantal oploopt tot 20.000

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / Associated Press / ANPAl meer dan 5000 doden na aardbeving, vrees dat het aantal oploopt tot 20.000
RTL

In Turkije en Syrië zijn meer dan 5000 mensen om het leven gekomen door de zware aardbevingen van gisteren. In Turkije stierven als gevolg van de ramp zeker 3419 mensen, in Syrië is het dodental opgelopen tot boven de 1600.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat het dodental in de komende weken flink gaat oplopen. Catherine Smallwood, namens de WHO betrokken bij noodsituaties in Europa, sluit niet uit dat het dodental op meer dan 20.000 uitkomt.

"Helaas is dit wat we vaak zien bij aardbevingen; na de eerste berichten stijgt het aantal doden en gewonden in de week die volgt significant", aldus Smallwood. "Ook is er een kans op verdere instortingen van beschadigde gebouwen."

Ook 's nachts zoeken

De zoektocht naar overlevenden van de aardbeving is in volle gang, maar wordt belemmerd door barre weersomstandigheden. Volgens de BBC valt de regen in de Turkse stad Osmaniye met bakken uit de lucht, maar gingen de zoek- en reddingsoperaties vannacht volop door. 

Op dit moment is er geen elektriciteit in de stad en brengen vele mensen de nacht op straat door, terwijl de temperatuur onder het vriespunt komt. Ook in de zwaar getroffen stad Gaziantep blijft de temperatuur 's nachts onder het nulpunt, en wordt bovendien de komende dagen sneeuw verwacht.

Aardbeving van 7,8

Rond kwart over vier lokale tijd werden zondagnacht het zuidoosten van Turkije en het noordwesten van Syrië opgeschrikt door een hevige aardbeving met een kracht 7,8. Het epicentrum lag iets ten noordwesten van de stad Gaziantep, een miljoenenstad niet ver van de grens met Syrië. Niet lang daarna volgde nog een stevige naschok. 

Door de dag heen kwamen er nog verschillende naschokken. De heftigste was in de provincie Kahramanmaras en had een kracht van 7,5. De beide schokken waren niet alleen in Turkije en Syrië te voelen. Ook vanuit Libanon en Cyprus kwamen meldingen binnen over schade.

Nieuwe beving

In het rampgebied werd gisteravond nog een flinke naschok geconstateerd. De beving had een kracht van 5,3 en vond plaats op zo'n 29 kilometer van de stad Gaziantep. In totaal zijn er al meer dan honderd naschokken geweest, de meeste waren licht. 

Een Turkse verslaggever werd live op tv overvallen door een nieuwe schok. In de video hieronder zie je hoe hij en zijn team moeten vluchten voor vallend puin:

De man deed verslag vanuit de Turkse stad Malatya. Die plek ligt midden in het gebied van de beide bevingen.

De Turkse president Erdogan heeft als reactie op de vele doden door het natuurgeweld zeven dagen van nationale rouw afgekondigd. Tot en met komende zondag blijven alle vlaggen op overheidsgebouwen in het land halfstok hangen.

Ook alle scholen in het land blijven voorlopig dicht. De Turkse minister van onderwijs liet dit weten. Het is de bedoeling dat de gebouwen worden gebruikt als opvangcentra om inwoners van het aardbevingsgebied te voorzien van onderdak en voedsel. De reddingsacties gingen ook afgelopen nacht continu door. Op meerdere plekken wordt ervan uitgegaan dat er nog mensen levend onder het puin liggen.

Onzekerheid

De aardbevingen zorgen in ons land voor veel onzekerheid bij vooral Turkse en Syrische Nederlanders. Veel mensen proberen contact te zoeken met familieleden in het getroffen gebied. Een van die mensen is Ahmed uit het Drentse Schoonoord. Onder meer zijn moeder lag onder het puin. In het onderstaande artikel vertelt hij tegenover RTL Nieuws hoe hij deze dramatische dag heeft beleefd:

Moeder, zus, tante en nichtjes van Drentse Ahmed onder puin: 'Enorme paniek'
Lees ook

Moeder, zus, tante en nichtjes van Drentse Ahmed onder puin: 'Enorme paniek'

Wereldwijd komen de toezeggingen voor hulpverlening steeds meer op gang. Zo vertrok gisteravond al vanaf Eindhoven Airport een Nederlands team naar het Turkse Adana. Het team bestaat uit 65 mensen en acht reddingshonden. Ook vanuit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kwamen gisteravond de eerste reddingsteams aan in Turkije. 

De regering in Syrië heeft de internationale gemeenschap ook om hulp gevraagd. Buitenlandminister Faisal Mekdad zegt dat de regering bereid is om internationale organisaties 'alle benodigde faciliteiten' aan te bieden zodat zij humanitaire hulp kunnen leveren. Steeds meer landen en hulporganisaties zeggen hulp toe na het natuurgeweld van maandag, aan zowel Turkije als Syrië.

Emotie bij een vrouw in de Turkse stad Adana terwijl reddingswerkers op zoek gaan naar overlevenden.© AFP / Editorial
Emotie bij een vrouw in de Turkse stad Adana terwijl reddingswerkers op zoek gaan naar overlevenden.

Vanuit meerdere organisaties wordt geld ingezameld voor de slachtoffers van de aardbevingen. Het Rode Kruis heeft inmiddels Giro 7244 geopend. De organisatie laat weten dat er al ruim 700.000 euro is ingezameld. 

Ook Islamic Relief Nederland is een inzamelingsactie begonnen. De actie SOS Turkije leverde tot nu toe zo'n 50.000 euro op. Het doel van de actie is om 300.000 euro op te halen, zegt directeur M'hamed Abalhaj.

Verslaggever Pepijn Nagtzaam in getroffen gebied: 'Doodstil hier nu'
Lees meer over
Recep Tayyip ErdoganRode KruisAardbevingenAardbeving Turkije en SyriëTurkijeSyrië