Yeşim vliegt naar rampgebied Turkije: 'Ik kan niet alleen maar toekijken'
"Het allerergst vind ik de situatie van de kinderen in het rampgebied. Dat kan ik écht niet aanzien." Yeşim Candan (47) slaapt niet meer sinds het nieuws over de aardbevingen in Turkije en Syrië en is vastberaden: "Ik móét ernaartoe om te helpen."
De ramp die zich maandag voltrok in Turkije en Syrië en duizenden mensen het leven heeft gekost, raakt mensen enorm. Maar wat kun je doen om te helpen? Spullen verzamelen, en geld doneren.
Maar Yeşim Candan, columnist voor RTL Nieuws, krijgt de mogelijkheid om erheen te gaan. "Het is doodeng", vertelt ze aan RTL Nieuws. "Maar ik ben er sinds maandag zo verdrietig over, ik ben zo geraakt. Ik slaap er slecht van. Ik moet iets doen, ik kan niet hier blijven toekijken."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Verschrikkelijke dood
Candan is geboren in Rotterdam, haar ouders komen uit Ankara. "Het is toch mijn moederland. Mijn nichtje heeft familieleden die gered zijn. Ik heb een vriend die in het rampgebied woont. Hij was in tranen toen ik 'm sprak. Hij zei dat hij kinderen levend en dood uit het puin heeft gehaald."
Die vriend vertelde ook dat je bij ingestorte gebouwen steeds stemmen hoort, mensen hoort roepen – maar dat hulpverleners er niet bij komen. "Het is de meest verschrikkelijke dood. En al die filmpjes die ik zie op social media, van hoe reddingswerkers met kinderen praten. Dat is on-ge-kend! Kinderen vragen: waar is mijn moeder? Dan breek ik gewoon. Het doet extra pijn als je alles kunt verstaan."
Candan wilde er het liefst héén om te kunnen helpen. Morgenochtend vertrekt een Corendon-vliegtuig met hulpverleners naar Gaziantep, dat in het rampgebied ligt. Van Corendon-directeur Atilay Uslu, met wie Candan bevriend is, hoorde ze dat er nog plekken over waren in het toestel.
Ze heeft inmiddels toestemming gekregen om te gaan, samen met een groepje, onder wie journalist Sinan Can. De bestemming is de zwaargetroffen stad Kahramanmaraş.
Wat ze daar kan doen? "Ik ga mee als hulpverlener. Spullen uitdelen, troost bieden aan kinderen, helpen op plekken waar het nodig is. Ik kan ook als tolk optreden voor de Nederlandse hulpverleners. Ik wil ook mijn vriend daar kunnen helpen. En natuurlijk zal ik erover schrijven, en beeldmateriaal maken."
Powerbanks en onderbroeken
Candan heeft wat spullen verzameld. Ze neemt dingen mee als powerbanks, zaklampen, onderbroeken voor vrouwen, maandverband, paracetamol.
En voor zichzelf heeft ze thermokleding en fleecedekens. "Want het is nog onzeker waar we kunnen slapen. Dat wordt waarschijnlijk in een tent voor hulpverleners van de Turkse organisatie AFAD. Of desnoods in de auto van die vriend van me. Aan eten is ook gebrek, ik neem broodjes en repen mee zodat ik dat kan eten. Het wordt overleven, maar het moet maar."
Geld doneren
De samenwerkende hulporganisaties hebben dinsdag het gironummer Giro555 opengesteld om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbevingen. Woensdag 15 februari is er een nationale actiedag.
Het geld gaat in eerste instantie naar zoek- en reddingsacties, medische hulp, onderdak, voedsel en bescherming van kinderen.
Het Rode Kruis adviseert om direct aan Giro555 te doneren, omdat deze hulporganisaties een netwerk en mensen in het getroffen gebied hebben en weten waar welke goederen nodig zijn.
Lees ook: Doneren voor de aardbevingen of zelf inzamelen? 'Denk goed na wat je geeft'
Zonder risico is haar reis niet. En dat vindt Candan eng, ook voor haar kinderen, tieners die hier in Nederland achterblijven. "Ik weet niet of ze echt beseffen hoe erg de situatie daar is. Ik moet toch voorzichtig zijn, voor hén wil ik heelhuids thuiskomen. Er is kans op naschokken, dat kan gevaarlijk zijn."
Hoe mensen Candan kunnen helpen? "Het is niet verstandig om er zomaar heen te gaan", zegt ze. "Maar je kunt in Nederland natuurlijk spullen doneren of helpen met het inzamelen van spullen."