Landen zijn het eens

Rutte op EU-top over asiel: buitengrens versterkt, instroom gaat dalen

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
RTL

Premier Rutte verwacht dat de asielinstroom gaat dalen, maar kan nog geen concrete datum of concrete getallen noemen. Dat zei hij na afloop van een extra EU-top, die deels over migratie ging. De EU-landen zijn het eens over het beter bewaken van de buitengrenzen van de Europese Unie.

De speciaal ingelaste EU-top is mede op verzoek van Rutte, die in november beloofde om de asielinstroom te verlagen. Daarvoor zijn Europese én nationale afspraken nodig. Al jarenlang steggelen noordelijke en zuidelijke landen over migratie.

'Wantrouwen weg'

Rutte is hoopvol, omdat het wantrouwen tussen aankomstlanden als Italië en bestemmingslanden als Nederland is weggenomen. "Dat is in twaalf jaar niet eerder gebeurd en geeft me de verwachting dat er iets fundamenteel is veranderd", zei de premier vannacht na urenlang overleg.

"Er is absoluut nu momentum. Maar we moeten er met elkaar voor zorgen dat we dat vasthouden."

Rutte wil migratie beperken met betere grenscontroles en snellere terugkeer
Lees ook

Rutte wil migratie beperken met betere grenscontroles en snellere terugkeer

Wanneer concrete resultaten of dalingen zichtbaar zijn, wil de premier niet zeggen. "Daar wil ik geen getal op plakken." 

'Geen grote doorbraak'

"Wat Rutte hier vannacht heeft afgesproken? Dat vooral oude afspraken worden nakomen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Er is slechts een eerste aanzet tot betere afspraken." Een grote doorbraak is dit volgens Lambie dus allerminst. "Rutte gaat terug naar Den Haag zonder de garantie dat de instroom snel naar beneden gaat."

De afspraken op hoofdlijnen:

  • Europese buitengrenzen beter bewaken
  • Terugkeer van afgewezen asielzoekers verbeteren
  • Onderlinge afspraken moeten worden nagekomen, zodat asielzoekers niet in verschillende EU-landen aankloppen

De verschillende landen vonden elkaar in het versterken van de buitengrenzen. Er zal "onmiddellijk substantieel Europees geld worden uitgetrokken voor bijvoorbeeld extra camera's, patrouillewagens, wachttorens, bewaking vanuit de lucht en moderne bewakingstechnologieën", zei de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen na afloop.

Geen geld voor een muur

Voor de bouw van grenshekken of bijvoorbeeld een muur wordt geen EU-geld gebruikt. Dat is volgens Rutte ook niet erg, want daarvoor kunnen andere lidstaten bijvoorbeeld inspringen. Die moeilijke kwestie is volgens de premier dus 'eigenlijk heel pragmatisch opgelost'.

Bekijk hier de hele reactie van premier Rutte: 

Lees meer over
Mark RutteAsielcrisisMigratie