'Ze lag als een engel te slapen'

Mesut werd het gezicht van de ramp in Turkije, dit is zijn verhaal

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AFP / Adem AltanMesut werd het gezicht van de ramp in Turkije, dit is zijn verhaal
RTL

Irmak, 15 jaar oud. Ze was de dochter van Mesut Hançer, de man die de ochtend na de aardbeving in Turkije haar hand vasthield. Zij overleed, hij werd het gezicht van de ramp door deze iconische foto. Nu doet hij bij Turkse media zijn verhaal. "Mijn dochter lag als een engel te slapen, ze overleed zonder pijn te lijden."

Mesut vertelt dat hij niet alleen dochter Irmak verloor bij de ramp. Ook onder anderen zijn moeder en twee oudere broers overleefden het niet. "Meteen toen ik hoorde van de aardbeving ben ik naar de stad en naar mijn dochter gegaan. Ik heb geprobeerd met mijn handen de brokstukken weg te halen. Dat lukte niet. Het is verschrikkelijk om je eigen kind te moeten begraven."

'Alles zou instorten'

Het lichaam van zijn dochter lag deels bekneld onder het puin, zegt Mesut tegen CNN Türk. Maar het was niet mogelijk om groot materieel in de buurt te laten komen. "Dan zou alles in de buurt instorten."

Irmak en haar vader Mesut op een oude foto.© Facebook
Irmak en haar vader Mesut op een oude foto.

Irmak ging drie dagen voor de ramp op bezoek bij haar oma, vertelt Mesut aan de Turkse zender Tele1. Op de derde dag ging het helemaal fout. Mesut zegt dat er zeven familieleden stierven bij de aardbeving. "Het is onbeschrijfelijk moeilijk om het graf van dierbaren zelf te moeten graven", zegt hij.

'Ze nam mijn hart mee'

Het verdriet om zijn overleden dochter is niet te beschrijven. "Je moeder, vader, broer begraven is erg, maar je eigen kind? Zij nam bij haar dood mijn leven, mijn hart en mijn armen mee."

"Het opruimen van puin was extreem moeilijk. Er was geen mogelijkheid om op die plek een graafmachine te krijgen. De Turkse rampenbestrijding zei dat het gebouw zou instorten als de graafmachine in de buurt zou komen."

'Ik heb haar gestreeld, meer kon ik niet doen'

Mesut nam er geen genoegen mee. "Geef mij de graafmachine", zei ik. "Maar ze zeiden: 'je krijgt een team. We zullen met spierkracht je kind redden'."

Tot in de avond werd het puin met pikhouwelen en ander gereedschap het puin klein geslagen. "Toen hebben we mijn dochter eruit gehaald. Ik wilde haar hand nooit loslaten. Mijn dochter lag als een engel te slapen, ze overleed zonder pijn te lijden. Dat is mijn enige troost. Ik heb haar hand vastgehouden en haar gezicht gestreeld. Meer kon ik niet doen." 

Mesut en zijn familie woonden in Kahramanmaraş, de zwaargetroffen stad in Turkije. Ook RTL Nieuws-verslaggever Pepijn Nagtzaam was daar. Hij zag dat er continu lichamen onder het puin vandaan kwamen: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Fotograaf Adem Altan die de foto van Mesut maakte, vertelde dat er op die plek geen reddingswerkers waren. "Ik zag alleen maar mensen die hun eigen familieleden probeerden uit te graven."

'Ik dacht: waarom zit hij daar?'

Van zo'n 60 meter afstand keek Altan op een heuveltje door zijn fotocamera. "Daar zag ik de man zitten. Ik dacht: waarom zit hij daar? Iedereen om hem heen was aan het graven, behalve hij. Terwijl ik foto's maakte, keek hij naar mij. Toen zag ik pas dat hij een hand vasthield."

Altan bleef naar eigen zeggen drie uur in de buurt van de plek. "Ik zag hem daar alleen maar zitten en zijn dochters hand vasthouden. Hij keek de hele tijd om zich heen en wachtte op hulp." Uiteindelijk zag Altan dat de man één keer om water vroeg.

Morgen is het een week geleden dat de aardbeving plaatsvond. Nog altijd worden er af en toe overlevenden onder het puin vandaan gehaald, maar het zijn uitzonderingen:

Zes dagen na de aardbeving nog steeds overlevenden gevonden
Lees meer over
Aardbeving Turkije en SyriëTurkije