Vandaag nationale actiedag Giro555: wat gebeurt er met mijn geld?

Vanochtend is nog voor zonsopgang de nationale actiedag van Giro555 begonnen. Op radio en tv, met hulp van honderden bekende Nederlanders en religieuze leiders, wordt tot vanavond laat geld opgehaald voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Waar gaan al die miljoenen naartoe en hoe kan je zelf helpen? Je leest het hier.
Voor het eerst sinds vorig jaar maart, toen geld werd opgehaald vanwege de oorlog in Oekraïne, komen Nederlandse media vandaag samen in actie voor Giro555.
De hele dag zijn er speciale nieuwsuitzendingen op tv en radio en vanavond volgt een live-uitzending op NPO 1, in samenwerking met RTL 4 en SBS 6. Dan wordt ook bekendgemaakt hoeveel geld is opgehaald.
Al 28,6 miljoen euro
Voor het begin van de actiedag hadden Nederlanders al zo'n 28,6 miljoen euro gedoneerd aan Giro555, meldde de organisatie vanochtend vroeg. Eerder deze week was dat nog zo'n 25 miljoen euro.
"Er wordt hulp geboden door alle organisaties die daar samen momenteel hard aan het werk zijn. Denk daarbij aan het uitdelen van schoon drinkwater, eten, dekens en warme kleding", zegt Michiel Servaes, actievoorzitter van Giro555.
Vandaag hoopt Giro555, dat bestaat uit elf samenwerkende hulporganisaties, op nog een veel groter bedrag voor hulp in het rampgebied.
Ter vergelijking: in 2004 werd voor slachtoffers van de tsunami in Azië 208 miljoen euro opgehaald. Voor hulp na de aardbeving in Haïti (2010) kwam 111 miljoen en in totaal is er in het afgelopen jaar al 178 miljoen ingezameld voor Oekraïne.
Waarom wordt Giro555 eigenlijk ingeschakeld? En waarom soms juist niet? Dat leggen we in deze video uit:
Geld naar hulporganisaties
Het geld dat met de hulpactie voor Turkije en Syrië wordt ingezameld, gaat via een verdeelsleutel naar de elf hulporganisaties. Het grootste deel (22,8 procent) gaat naar het Rode Kruis, gevolgd door Oxfam Novib (14,3 procent), Cordaid (13,9 procent) en UNICEF (12 procent).
Ook organisaties als Save the Children en Kerk in Actie krijgen geld. Een van de voorwaarden van Giro555 is dat minimaal 93 procent van het gedoneerde bedrag rechtstreeks naar hulp in het rampgebied moet gaan.
Ruim 170 BN'ers
De live-uitzending op tv wordt vanavond gepresenteerd door Eva Jinek, Jeroen Pauw en Chantal Janzen.
De hele dag werken zo'n 170 BN'ers, onder wie Irene Moors, Monica Geuze en Splinter Chabot, mee in het actiecentrum. Zij nemen bijvoorbeeld de telefoon op als mensen die geld willen doneren bellen. Ook via de website van Giro555 kan je doneren.
Er was zóveel animo onder bekende Nederlanders dat er niet voor iedereen plek was, vertelde presentatrice Hila Noorzai gisteravond bij Jinek. "Er hebben zich zoveel BN'ers aangemeld, op een gegeven moment kwam er een soort van stop op. Van jongens, we zitten gewoon vol", vertelde Noorzai.
Tijdelijk onderdak
De hulporganisaties richten zich de komende tijd in Turkije en Syrië vooral op het bieden van tijdelijk onderdak, met bijvoorbeeld dakzeilen die bescherming bieden tegen de regen en kou. Maar ook voor de lange termijn is aandacht.
Zo komt er psychische hulp en een veilige plek voor kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt. Ondanks alle belemmeringen doen hulporganisaties er alles aan de hulpgoederen ook in Syrië aan te laten komen.