Uit beeld van politie

Onderzoek: ruim helft van jonge slachtoffers vraagt niet om hulp

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Berlinda van DamOnderzoek: ruim helft van jonge slachtoffers vraagt niet om hulp
RTL

Wie op wat voor manier dan ook slachtoffer wordt, is vaak niet in beeld bij de politie of een hulporganisatie. Ruim de helft van de jongeren die werd opgelicht, een seksueel misdrijf meemaakte of bijvoorbeeld iemand in de omgeving verloor door zelfdoding, klopt niet aan voor hulp. Slachtofferhulp wil dat daar verandering in komt.

Uit onderzoek van Slachtofferhulp Nederland komt naar voren dat veel mensen die slachtoffer worden van een misdrijf, of van dichtbij iets ernstigs meemaken, daar nooit bij een officiële instantie voor aankloppen.

'Al opgelost'

Zeven op de tien jongeren melden zich niet uit zichzelf. Ook als een incident wel door een ander wordt gemeld, blijft 57 procent van de jonge slachtoffers uit beeld bij de politie of een hulpinstantie. Bij oudere slachtoffers, van 65 jaar en ouder, ligt dit percentage met 49 procent iets lager.

De meeste slachtoffers melden zich niet omdat 'het voorval al is opgelost' (20 procent), 'het toch niets helpt' (18 procent) of dit volgens hun 'geen zaak voor de politie is' (17 procent).

'Regel betere nazorg voor nabestaanden slachtoffers geweldsmisdrijven'
Lees ook

'Regel betere nazorg voor nabestaanden slachtoffers geweldsmisdrijven'

In het onderzoek, dat door I&O Research is uitgevoerd, gaat het om slachtoffers van allerlei soorten incidenten. Het kan bijvoorbeeld gaan om iemand die te maken kreeg met tiktokfraude, sextortion of meemaakte hoe een ander om het leven kwam.

Vertrouwen kwijtraken

Het is vandaag de Europese dag van het Slachtoffer en Slachtofferhulp Nederland grijpt die aan om aandacht voor het thema te vragen. Wie niet bij een hulpinstantie aanklopt na een heftige gebeurtenis, kampt volgens het onderzoek vaker met nadelige gevolgen.

Slachtoffers verliezen bijvoorbeeld het vertrouwen in mensen of hebben minder vaak een veilig gevoel.  

Lees meer over
Slachtofferhulp NederlandHuiselijk geweldSeksueel geweldMisdrijfSeksueel misbruikZelfdoding