Nieuwe berekening

Meevaller: Nederland krijgt ruim half miljard terug van Brussel

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Sem van der WalMeevaller: Nederland krijgt ruim half miljard terug van Brussel
RTL

Nederland hoeft minder geld af te dragen aan Brussel dan aanvankelijk berekend en kan rekenen op een extra meevaller uit de EU-kas. Het levert de staat ruim een half miljard euro op.

Dat schrijft minister van Financiën, Sigrid Kaag, in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland draagt net als andere lidstaten van de Europese Unie jaarlijks geld af aan de EU om gemeenschappelijke projecten te financieren, zoals steun voor arme regio's en de landbouw.

Miljarden

Die afdrachten worden onder meer gedaan op basis van de geraamde grootte van een economie, ook wel bekend als de zogenoemde bni-afdracht. Hoe groter de economie, hoe meer je betaalt. Lidstaten staan daarnaast een klein deel van hun btw-inkomsten af aan de EU.

Voor 2021 bedroegen de afdrachten van Nederland een kleine 10 miljard euro

Nederland en EU steggelen al jaren over onze bijdrage aan Brussel
Lees ook

Nederland en EU steggelen al jaren over onze bijdrage aan Brussel

Narekening: economie is kleiner

Uit een narekening van de Europese Commissie over de periode 2018 tot en met 2021 blijkt echter dat de Nederlandse economie kleiner was dan aanvankelijk geraamd en dat er daarom te veel is afgedragen. Dat levert een meevaller van 215 miljoen euro op. 

"Door een lagere omvang van het Nederlandse bni heeft Nederland achteraf te veel aan de EU-begroting bijgedragen", zegt Kaag. Voor alle overige lidstaten geldt het tegenovergestelde: er geldt een hogere bni en er is te weinig afgedragen. Daarom vloeit er een kleine 6 miljard euro extra naar de EU-kas.

Verrekend per 2024

Dat geld wordt herverdeeld over de lidstaten en levert Nederland nog een 341 miljoen euro extra op. Samen met de lagere afdracht komt dat neer op een meevaller van in totaal 556 miljoen euro.

Het geld wordt volgens de minister per 2024 verrekend met de afdrachten die maandelijks worden gedaan aan de EU.

Eurocommissaris Paolo Gentiloni, verantwoordelijk voor het controleren van de begrotingen van de eurolanden, heeft een pittige boodschap voor Nederland:

Lees meer over
Sigrid KaagOverheidsfinanciënEuropese Unie