Witte rook voor staatswiet, Breda en Tilburg starten in najaar met verkoop
Het wietexperiment van de overheid gaat na jaren van overleg dan toch echt beginnen. Breda en Tilburg zijn eind dit jaar de eerste twee Nederlandse steden die de zogenoemde staatswiet zullen verkopen. Dat heeft minister Kuipers van Gezondheid in de Tweede Kamer bekend gemaakt. Het experiment duurt maximaal zes maanden.
Het zogeheten wietexperiment is al jarenlang in de maak en werd tot ongenoegen van burgemeesters eerder uitgesteld. Nu de proef toch gaat beginnen, wordt een eerste stap gezet richting legalisering. Gemeenten krijgen tijdens het experiment hun wiet geleverd door een goedgekeurde wietteler.
De shops in Tilburg en Breda mogen straks een beperkte voorraad aanhouden (hooguit 500 gram). Ook moet duidelijk zijn dat een half jaar later de proef ook in andere gemeenten van start kan gaan.
Teelt en aanvoer verboden
Het experiment moet aantonen of wiet uit de criminaliteit kan worden gehaald, maar ook wat het gebruik van wiet voor de gezondheid betekent. De proef is in principe voor vier jaar.
Op dit moment mogen coffeeshops hun wiet wel verkopen, maar gebeurt de inkoop via de achterdeur. Dat is een grijs, crimineel gebied. De teelt of aanvoer van cannabis is verboden.
In totaal meldden 26 gemeenten zich aan voor het experiment, waarbij tien gemeenten de selectielijst haalden. Voorlopig start het experiment nu enkel nog in Tilburg en Breda.
Kuipers is optimistisch
Minister van Volksgezondheid Kuipers is blij dat er begonnen wordt met het experiment. "Het gaat gebeuren. Dat was natuurlijk steeds de hoop. Dit is een aanloopfase in de gemeente Tilburg en Breda."
Het aantal telers is nu nog laag, zegt Kuipers. "Er is nu een up and running, maar dat is niet voldoende om twee gemeenten te voorzien. Daarvoor moeten we minstens drie hebben. Er zijn nu tien in beeld."
Kuipers zegt optimistisch te zijn. "Het heeft een hele lange aanloop gehad, het had al lang van start moeten zijn." Hij zegt dat hij niet wil vooruitlopen wat de uitkomst van het experiment is. "Laten we niet vooruitlopen op legalisering. Dit experiment is bewust ingestoken om dat te onderzoeken. Ik kan op het experiment en de uitkomst niet vooruitlopen."
Vliegende start
Burgemeester van Breda, Paul Depla, is blij met het besluit. "Waar we heel lang hebben moeten wachten, kunnen we nu eindelijk versnellen en echt stappen gaan zetten. Met deze aanloopfase in Brabant kunnen we eerste ervaringen opdoen, kinderziektes detecteren en de kennis vergaren om het experiment te perfectioneren. Om zo een vliegende start te kunnen maken met het grootschalige experiment."
Ook de Tilburgse burgemeester Theo Weterings is opgetogen. "Het gedoogbeleid is failliet. Dat weten we al jaren. Eindelijk kunnen we nu de eerste stappen zetten op weg naar het legaliseren van softdrugs. Ik ben er trots op dat Breda en Tilburg samen dit 'experiment binnen het experiment' hebben gecreëerd."
Weterings is optimistisch over hoe het experiment zal verlopen. "Ik kijk uit naar een eerlijke branche die onder toezicht geteelde, veilige producten aan onze inwoners verkoopt."