'Nederlandse makelaar in Dubai investeerde drugsgeld maffiabaas'
Een Nederlandse makelaar investeerde volgens opsporingsdiensten misdaadgeld van de grote drugshandelaar Raffaele Imperiale in vastgoed in Dubai. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Follow The Money. "Hij stond erom bekend grote sommen contant geld aan te nemen."
Het gaat om vastgoedmakelaar Jeroen van der G. (41). Hij baadt jarenlang in de luxe van Dubai, waar hij naartoe is gekomen om 'keihard geld te verdienen'. Op afspraken komt hij aanrijden in een Porsche Cayenne of in een dikke Mercedes. Klanten neemt hij mee in een helikopter of op een superjacht om de nieuwste bouwprojecten van de booming Arabische stad te laten zien.
7-sterrenhotel
Geen slecht leven voor een jongeman die in 2002 met 'nog geen 2000 euro' naar Dubai komt om als kelner te werken in het 7-sterrenhotel Burj al Arab. Maar, zoals de blonde Nederlander in een interview vertelt: "In dure hotels doe je goede contacten op." Binnen een jaar vragen hotelgasten hem een buitenlandse investeringsmaatschappij te beheren.
Als Van der G. vervolgens in het vastgoed stapt, gaat het hard: met zijn bedrijf AA Properties verkoopt hij huizen en appartementen die soms een paar keer over de kop gaan. "Er zijn echt rendementen gehaald van 900% in drie jaar tijd", zegt hij in De Telegraaf. "Kopers kochten op papier en betaalden 10 procent aan. Tegen de tijd dat de eerste bouwtermijn betaald moest worden, was het huis alweer een paar keer doorverkocht."
Na vijf jaar heeft de voormalige hotelbediende zoveel verdiend dat hij zijn eigen villa op de opgespoten palmeilanden voor de kust kan kopen: een pand van 465 vierkante meter, met twee vleugels, marmeren vloeren, vijf badkamers en een zwembad. Vanuit de garage kan hij met zijn surfboard wandelen naar zijn 42 meter privéstrand. "Ons huis is ons mooiste uithangbord", zegt hij in 2008 tegen Het Laatste Nieuws. "Wij wónen in onze showroom."
De interviews zijn duidelijk bedoeld om klanten te lokken. Met zijn Rotterdamse zakenpartners Frank en Marco de Baat - met wie hij in 2010 zal brouilleren - wil Van der G. zoveel mogelijk Nederlanders en Belgen verleiden te investeren in de Arabische stad waar woontorens en luxe villa’s als paddenstoelen uit de grond schieten.
Is de rijkdom van de Nederlandse makelaar alleen te danken aan de torenhoge opbrengsten in Dubai? Opsporingsdiensten denken van niet, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Follow the Money. In strafdossiers wordt hij beticht van banden met de Italiaanse maffia en het investeren van crimineel vermogen.
Gangsterbruiloft
De Nederlandse politie ontvangt in augustus 2018 een rapportage van de Amerikaanse opsporingsdienst DEA. De Amerikanen schrijven dat in Dubai grote cocaïnehandelaren de handen ineen hebben geslagen. Het gaat om 'een groot aantal personen van verschillende oorsprong dat investeert in grote hoeveelheden cocaïne en die smokkelt en verkoopt'. De DEA noemt onder anderen de dan nog voortvluchtige Ridouan Taghi en de Italiaan Raffaele Imperiale.
De twee worden volgens de opsporingsdienst in 2017 gespot op de bruiloft van een Ierse topcrimineel in het Burj al Arab-hotel. Voor de Nederlandse politie is dat cruciale informatie, omdat de jacht op Neerlands meest gezochte crimineel Ridouan Taghi dan nog in volle gang is. In dat kader is ook de naam interessant van nog een Nederlander die de DEA benoemt: "Een persoon die ook lid is van deze groep en die betrokken is bij investeringen in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, is Jeroen Jaap van der G.."
Dat de Nederlandse vastgoedman close was met Raffaele Imperiale bevestigen verschillende mensen die Van der G. uit Dubai kennen. "Ik ben meerdere keren bij AA Properties op kantoor geweest", zegt een zakenrelatie die anoniem wil blijven. "Er stond een maquette van The World, een eilandengroep die al jaren niet afgebouwd wordt. En er was in dat kantoor een ruimte bestemd voor een Italiaan, die er gek genoeg nooit was. Later hoorde ik van Jeroen om wie het ging: Raffaele Imperiale."
Drugs, wapens en gestolen Van Goghs
Raffaele Imperiale woont in de jaren negentig in Amsterdam, waar hij eigenaar is van coffeeshop Rockland. Samen met drugshandelaar Rick van de Bunt gaat hij ook in de handel in xtc, cocaïne en wapens. De Italiaan levert vooral aan de Napolitaanse maffia, de Camorra.
Van Nederland verhuist hij begin deze eeuw naar Spanje, waar in 2008 Van de Bunt wordt doodgeschoten. Imperiale trekt dan naar Dubai, waar hij zijn intrek neemt in hotel Burj Al Arab. In 2016 wordt hij wereldnieuws als twee uit het Van Goghmuseum gestolen Van Goghs opduiken in zijn bergplaats vlak bij Napels.
Vanuit Dubai bestiert Imperiale, die wordt gezien als een van 's werelds grootste drugscriminelen, een drugslijn. Italië krijgt Dubai in 2021 zover hem te arresteren en uit te leveren. In 2022 wordt bekend dat de Italiaan kroongetuige is geworden van justitie. Veel landen, waaronder Nederland, willen hem horen: Imperiale kan verklaringen afleggen over de top van de internationale drugshandel.
Ook twee Italiaanse strafdossiers leggen een link tussen de aan de maffia gelieerde drugshandelaar en Jeroen van der G.. Imperiale is volgens de aanklagers aandeelhouder van een bedrijf met de naam AA Investments & Development. Dat bedrijf lijkt niet alleen qua naam op Van der G.’s vastgoedbedrijf AA Properties, maar deelt volgens een bedrijfsvideo uit 2016 hetzelfde kantoor op de 34ste etage van de Concord Tower. Op de balie prijken beide bedrijfsnamen in glimmende letters.
Imperiale blijkt een schaker te zijn: justitie in Italië verdenkt de topcrimineel van het opzetten van een hele witwascarrousel. Zo bezit Imperiale een postbusbedrijf op het Britse eiland Man, dat bekend staat als een fiscaal paradijs, heeft hij een bedrijf in Spanje en is hij medeaandeelhouder van AA Investments & Development in Dubai. Tussen al die bedrijven is volgens zijn strafdossier flink met geld geschoven.
'Drugshandelaren en witwassers'
Makelaar en kantoorgenoot Jeroen van der G. speelt volgens de DEA dus een rol in het investeren van Imperiales cokegeld. Die geruchten doen in Dubai ook al een tijd de ronde. Zo reageert een boze klant in 2019 op internet: "Blijf zover van hem vandaan als je kunt. Jeroen van der G. heeft geld van me gestolen bij een vastgoedtransactie. Ik kwam erachter dat hij drugshandelaren en witwassers in zijn klantenkring heeft. Zijn gelikte en vriendelijke verschijning is misleidend."
Ook mensen die de Nederlander kenden uit Dubai bevestigen dat hij zaken deed met criminelen. "Jeroen van der G. stond erom bekend grote sommen contant geld aan te nemen", zegt een voormalige kennis die anoniem wil blijven. "Voor Marokkaanse crimineeltjes uit Nederland bijvoorbeeld. Zijn banden met Imperiale stak hij niet onder stoelen of banken. Hij leek er zelfs trots op te zijn."
Doodgeschoten
Dat de makelaar vastgoed voor criminelen aankocht, blijkt uit panden in Dubai op naam van Timia S., die in 2022 zijn afgepakt door justitie. Timia S. is de weduwe van Rick van de Bunt, een in 2008 in Madrid doodgeschoten drugshandelaar en, toevallig of niet, de voormalige zakenpartner van Raffaele Imperiale. Timia S. blijkt in de loop der jaren meerdere panden in Dubai via Jeroen van der G. te hebben aangekocht. Ook na 2017 heeft ze hem nog ingeschakeld in verband met twee vastgoedtransacties.
Witwasparadijs Dubai
Dubai staat bekend als een toevluchtsoord en witwasparadijs voor criminelen. Reden voor de Financial Act Taskforce (FATF) om de Arabische oliestaat het afgelopen jaar te plaatsen op de grijze lijst van landen die te weinig ondernemen tegen financial crime, zoals ook Jemen, Jordanië en Syrië.
Financieel onderzoek doen in Dubai was voor de Nederlandse politie jarenlang nagenoeg onmogelijk. Vastgoed- en bankgegevens zijn er niet openbaar, en ook de samenwerking met de Dubai Police verliep moeizaam. De arrestatie en uitlevering van Ridouan Taghi was daarop een uitzondering. In augustus vorig jaar sloot Nederland twee verdragen met Dubai die de uitlevering van verdachten en uitwisseling van gegevens moeten vereenvoudigen.
Dat criminelen massaal hebben geïnvesteerd in vastgoed in Dubai, blijkt uit een groot lek van kadastergegevens uit het oliestaatje. Uit onderzoek bleek dat niet alleen topcriminelen, maar ook mensen op sanctielijsten er panden bezitten.
Het Openbaar Ministerie stelt dat al het vermogen van Timia S. afkomstig is uit Van de Bunts drugshandel en start in 2019 een grote strafzaak tegen haar wegens witwassen. Door een deal te sluiten met het OM komt S. drie jaar later weg met een voorwaardelijke celstraf. Wel moet ze haar geld en panden verbeurd laten verklaren.
Booming
Zowel zijn voormalige zakenpartners als kennissen zeggen geruchten te hebben gehoord dat Van der G. in zee is gegaan met criminelen. Dat was volgens hen nog niet zo in zijn eerste jaren als makelaar. Een oud-medewerker van AA Properties zegt: "In de beginjaren leek er niets mis met de zaken die hij deed. Het was aan- en verkopen van huizen. Jeroen was gewoon op het juiste moment op de juiste plaats. Dubai was booming."
Maar in de loop der jaren pakken zich donkere wolken samen boven zijn bedrijf AA Properties. In 2008 en 2009 belandt Dubai in een financiële crisis, waardoor er vrijwel geen huis meer verkocht wordt. In 2010 krijgt Van der G. een stevig conflict met zijn zakenpartners Frank en Marco de Baat. Ze betichten hem van het achteroverdrukken van miljoenen euro's. Hij zou zijn kapitale villa aan de palm hebben gekocht met geld van het bedrijf, stellen ze.
Hebzucht
"We hebben een flinke veer gelaten en zijn niet leuk uit elkaar gegaan", zegt Frank de Baat achteraf. "Voor Jeroen bestaat maar één thema, en dat is geld. Mijn broer heeft in Dubai nog een rechtszaak tegen hem gevoerd, maar dat is op niets uitgelopen. Ik heb besloten opnieuw te beginnen." Beide broers benadrukken niets met criminelen van doen te hebben gehad. "Dat moet na onze samenwerking zijn gebeurd."
Blijft de vraag waarom Jeroen van der G. in zee zou zijn gegaan met topcriminelen. Heeft de Dubai-crisis hem misschien in hun armen gedreven? "Ik geloof het niet", zegt een voormalige zakenrelatie, die het gooit op ordinaire hebzucht. "Sommige mensen hebben nooit genoeg. Die hebben 10 miljoen, maar voelen zich arm. Vroeg of laat gaat het dan fout."
Van der G. verblijft naar eigen zeggen nog in Dubai, maar is al enkele jaren geen makelaar meer. Zijn bedrijf AA Properties heeft hij omstreeks 2019 laten uitschrijven. Verschillende politiebronnen laten doorschemeren dat de voormalig succesmakelaar bij hen in beeld is in verband met witwassen. "Jeroen van der G. heeft onze interesse."
'Of een klant crimineel is, zie ik niet aan de buitenkant'
Jeroen van der G. laat in een uitgebreide reactie weten dat hij nooit heeft samengewerkt met 'welke groep dan ook'. Hij zegt iedere suggestie hierover naar 'het rijk der fabelen' te verwijzen. Over specifieke klanten wil Van der G. geen vragen beantwoorden. "Ik heb nooit samen met klanten geïnvesteerd. Ik heb als makelaar altijd een bemiddelende rol gespeeld tussen koper en verkoper. Ik heb in al die jaren honderden klanten bediend die wilden investeren in Dubai vastgoed. Mijn bemoeienis was beperkt tot vraag en aanbod."
Daarnaast zegt Van der G. dat hij vaak zaken deed met vennootschappen, of dat advocaten optraden namens cliënten, waardoor voor hem niet altijd duidelijk was wie de kopende partij was. Dat hoeft ook niet, zegt hij. "Als makelaar is het niet aan mij om te beoordelen hoe en waar mijn cliënten hun geld hebben verdiend. Of een klant crimineel is, zie ik niet aan de buitenkant. Het is aan een verkoper of de bank die gelden ontvangt te bepalen of zij een overeenkomst wel of niet accepteren."
Van der G. ontkent kantoor te hebben gehouden op de 34ste etage van de Concord Tower in Dubai, wat voorheen wel stond op de website van AA Properties. Daarmee ontkent hij ook op dezelfde vloer te hebben gewerkt als AA Investments & Development van Raffaele Imperiale. "Ik hield kantoor op de 20ste verdieping."
Timia S. laat via haar advocaat weten niet te willen reageren. "Zij heeft afstand genomen van haar verleden."
Tips?
Heb je tips naar aanleiding van dit artikel? Mail naar onderzoek@rtl.nl of vul onderstaand tipformulier in.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.