Weer iets te kiezen

Meer vaste energiecontracten aangeboden door nieuwe regels

Door RTL Z··Aangepast:
© Getty Images.Meer vaste energiecontracten aangeboden door nieuwe regels
RTL

Wil je een vast contract bij je energieleverancier zodat je meer zekerheid hebt over je tarieven? Dan kun je beter wachten tot april voordat je overstapt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verwacht namelijk dat er vanaf die datum meer te kiezen valt.

Er komen dan nieuwe regels voor de vergoeding die je als klant moet betalen als je een langlopend contract opzegt. Dat zorgt voor meer zekerheid bij energieleveranciers.

Hogere opzegvergoeding

Nu moeten klanten nog 50 euro boete betalen om een gascontract voortijdig op te zeggen, en nog eens 50 euro voor elektriciteit als je een halfjaarcontract of jaarcontract voortijdig afbreekt. Vanaf april wordt die opzegvergoeding hoger.

Wie dan een nieuw contract afsluit en dat eerder wil opzeggen, moet het prijsverschil tussen de marktprijs en de prijs van het contract gedurende de resterende looptijd betalen aan de energieleverancier. Die loopt zo minder risico energie ingekocht te hebben, die niet meer nodig is omdat de klant vertrokken is. Door dat risico bieden nu maar enkele energieleveranciers vaste contracten aan.

Weinig aanbod

Zo'n vast contract kun je nu krijgen bij Mega (jaarcontract), Eneco (half jaar) en Greenchoice (half jaar). Onder meer Vattenfall, Essent en Budget Energie bieden nu nog geen vaste contracten aan.

"We verwachten dat dat gaan veranderen", zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM. "Het financiële risico voor de energieaanbieder wordt kleiner. Er is dus meer zekerheid voor hen en daardoor verwachten we dat er ook meer vaste contracten aangeboden zullen worden."

Warme zomer

De vraag is wel of het verstandig is om in april, net voor de zomer, een vast contract af te sluiten. In de zomer dalen de variabele gasprijzen sowieso vaak, omdat we allemaal minder gas afnemen. Ook zijn er minder lampen aan.

ACM: nieuw energiecontract kan honderden euro's schelen
Lees ook

ACM: nieuw energiecontract kan honderden euro's schelen

"Je betaalt voor zekerheid," zei Ben Woldring van prijsvergelijkingssite Gaslicht.com tegen RTL Z. "Een vaste prijs voor energie is een gok. Ben je goedkoper uit of juist duurder?"

Advies: jaar vastzetten

Voor een half jaar zou Woldring het niet vastzetten en voor twee of drie jaar ook niet. "Maar voor een jaar wel. Minister Kaag heeft aangekondigd dat het prijsplafond eind dit jaar vervalt. En je weet ook niet wat er komende winter gaat gebeuren en hoe lang de oorlog in Oekraïne nog duurt. Als je in april vastzet voor een jaar, heb je in ieder geval zekerheid over de prijs tot en met de volgende winter."

Langer vastzetten wordt speculeren, aldus Woldring. "De mensen die drie jaar geleden een 3-jarig contract hebben afgesloten waren spekkoper. Die sloten het af toen er een historisch lage prijs was en dat kon niet verhoogd worden. Maar in principe blijft het een gok. Het ligt eraan hoeveel risico je wilt nemen. Eén jaar is beter te overzien. Dan is het ook niet zo erg als je het achteraf op het verkeerde moment hebt vastgezet."

Weer iets te kiezen

Lange tijd konden consumenten helemaal niet kiezen. Tot februari bood geen enkele energieleverancier een vast contract aan. Snoep van de ACM noemt het goed nieuws dat er 'weer iets te kiezen valt en dat de concurrentie toeneemt'.

"Al moet je je realiseren dat de prijzen voor veel mensen nog hoog blijven. Maar meer leveranciers zetten hun aanbod ook weer op prijsvergelijkingssites. Ik zou dus zeggen tegen consumenten: kijk rond en kies wat het beste bij je past. En bepaal ook hoeveel risico je wilt lopen."

Woldring: "Let er als je prijzen vergelijkt wel op dat alles bij de kWh-prijs inzit, dus ook vastrechtkosten en belastingen. We krijgen bij Gaslicht.com regelmatig offertes die mensen insturen die lekker zijn gemaakt met een scherp tarief, waar dan nog van alles bijkomt. Met die extra kosten ziet de wereld er dan minder mooi uit."

Welke keuze heb je nu?

  • Mega biedt nu al een vast jaarcontract aan en rekent hier 1,61 euro per kuub gas en 0,51 eurocent per kWh stroom voor. Het bedrijf verwacht na 1 april ook met contracten voor twee en drie jaar te komen.
  • Greenchoice biedt sinds februari 2023 een vast contract aan tot 1 september 2023. Je betaalt dan 42 cent per kWh stroom en 1,30 euro per kubieke meter gas. "We kunnen nu nog niet aangeven wanneer we weer jaarcontracten kunnen aanbieden", zegt een woordvoerder.
  • Eneco biedt nu een vast contract voor zes maanden. Dit tarief wordt iedere week bepaald. Als je deze week zo’n vast contract voor een half jaar afsluit betaal je voor één kuub gas 1,43 euro en voor stroom 39 cent. Deze tarieven liggen onder het huidige prijsplafond (1,45 euro en 40 cent).
    In de toekomst komen er ook weer jaarcontracten en wellicht ook contracten voor langere termijn. Het bedrijf weet echter niet of dat 1 april al zo is.
  • Vattenfall is nu hard bezig met de ontwikkeling van vaste contracten, aldus een woordvoerder. "Op dit moment kunnen we nog geen informatie delen over looptijd of tarieven."
  • Datzelfde geldt voor Essent: "Om klanten langere tijd zekerheid te bieden, bereidt Essent zich voor om in het voorjaar weer op grote schaal vaste contracten aan te bieden." Details daarover zijn nu nog niet bekend.
  • Budget Energie wil niet zeggen of het vaste contracten gaat aanbieden. Wel verlaagt de energieleverancier per 1 april de prijzen bij variabele contracten. Je betaalt dan 1,41 euro per kubieke meter gas en 39 cent per kWh elektriciteit.

Hoe hoog de boete (opzegvergoeding) voor de consument wordt als je van een vast contract af wilt, is straks dus afhankelijk van het moment waarop je opzegt.

Lees meer over
Autoriteit Consument en MarktEnergieEnergierekeningGasElektriciteit