Bezwaarbureaus voor WOZ worden aan banden gelegd
Staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst wil commerciële bureaus aanpakken die namens burgers de WOZ-beschikking aanvechten. Het is een verdienmodel geworden dat gemeenten bakken met geld kost.
Deze week viel bij de meeste huizenbezitters de WOZ-beschikking in de bus. Voor veel mensen is die fiks hoger geworden, de gemiddelde stijging is 17 procent. Je kunt daar bezwaar tegen aantekenen. Dat kan je honderden euro's opleveren. Dat levert niet alleen burgers geld op, maar vooral ook de commerciële bedrijven die worden ingeschakeld om dit (gratis) voor hen te doen.
Hoge kosten gemeenten
Gemeenten gaven eerder deze week aan dat de kosten van WOZ-bezwaarprocedures steeds meer oplopen. Zij draaien meestal op voor de kosten. Als het bezwaar succesvol is, moeten ze namelijk een proceskostenvergoeding betalen.
Hoe dat zit kun je zien in deze video die RTL Z vorig jaar maakte:
Het bezwaar kost per geval tot wel 600 euro, en als er beroep wordt aangetekend kan daar nog eens 1700 euro bij komen. De gemeenten pleiten ervoor dat burgers zelf bij hen aankloppen zonder tussenkomst van de bureaus. Dan is er namelijk geen sprake van een proceskostenvergoeding.
Maatregelen Van Rij
Staatssecretaris Van Rij wil de gemeenten nu tegemoetkomen door een aantal maatregelen in te voeren. Zo moet de rol van bezwaarbureaus worden ingeperkt. Vergoedingen worden straks niet meer uitgekeerd aan de bezwaarbedrijven, maar aan de woningbezitter zelf. Die krijgt zo beter inzicht in de proceskosten.
De vergoedingen worden ook meteen flink verlaagd, om ze 'meer in verhouding te brengen met het werk dat de bedrijven verrichten'. Daarmee moet het verdienmodel van de bedrijven een stuk minder aantrekkelijk worden. Van Rij wil het ook makkelijker maken om de WOZ 'op informele wijze' te corrigeren, bijvoorbeeld door direct contact met de gemeente.