Niet de eerste poging

TikTok binnenkort mogelijk verbannen in de Verenigde Staten

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtTikTok binnenkort mogelijk verbannen in de Verenigde Staten
RTL

Volg jij Amerikaanse influencers op TikTok? Het zou zomaar kunnen dat dit binnenkort niet meer mogelijk is. Twee Amerikaanse senatoren dragen vandaag een wetsvoorstel aan, dat president Joe Biden in staat stelt om TikTok te kunnen verbannen.

Deze wet houdt namelijk in dat de president de macht krijgt om technologie uit het buitenland als dreiging te betitelen en het zo te verbieden.

Aangezien TikTok eigendom is van het Chinese technologiebedrijf ByteDance is deze wet op het platform van toepassing. 

Pogingen tot verbanning

TikTok ligt al langere tijd onder vuur sinds het bedrijf toegaf dat bepaalde werknemers toegang hadden tot gegevens van gebruikers in de Verenigde Staten en Europa. Het is dan ook niet de eerste keer dat een poging wordt gedaan het platform te verbannen. 

ChristenUnie wil verbod op TikTok: 'We moeten kinderen beschermen'
Lees ook

ChristenUnie wil verbod op TikTok: 'We moeten kinderen beschermen'

Vorige week nog werd een ander voorstel dat tot een ban op TikTok kon leiden afgeketst door de Democraten, die het plan te gehaast en ondoordacht vonden.

TikTok liet toen weten dat een Amerikaans verbod op de app zou leiden tot "de verbanning van de export van de Amerikaanse cultuur en waarden naar miljarden mensen wereldwijd die onze service gebruiken."

Input Witte Huis

Het nieuwe wetsvoorstel is gezamenlijk opgesteld door een Republikeinse en een Democratische senator. Een anonieme bron laat aan Reuters weten dat het Witte Huis input heeft geleverd voor de motie.

Bidens voorganger Donald Trump probeerde eerder in 2020 al om TikTok te verbieden in de Verenigde Staten, maar zijn plannen strandden in de rechtbank.

Het 'bold glamour' filter op TikTok geeft een hele nieuwe dimensie aan het gladstrijken van je oneffenheden op sociale media. Sommige mensen zijn enthousiast, anderen zijn bang vanwege het realistische uitziende resultaat.
Lees meer over
ByteDanceTikTokSociale MediaTechnologieVerenigde Staten