'Opkomen voor arme zielen'

BBC-coryfee Gary Lineker in opspraak om aanval op 'wreed' Brits asielbeleid

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPBBC-coryfee Gary Lineker in opspraak om aanval op 'wreed' Brits asielbeleid
RTL

De Britse ex-voetballer Gary Lineker, al vele jaren een geliefde sportpresentator bij de BBC, kan een pittig gesprek met zijn werkgever tegemoet zien. Lineker ligt onder vuur sinds hij het asielbeleid van de Britse overheid vergeleek met de standpunten van nazi-Duitsland in de jaren 30. "Ik blijf opkomen voor arme zielen die zelf geen stem hebben."

Lineker uitte zijn kritiek op het asielbeleid in een tweet. "We nemen veel minder vluchtelingen op dan andere grote Europese landen. Dit grenzeloos wrede beleid is gericht tegen de meest kwetsbare mensen op een toon die doet denken aan het Duitsland van de jaren 30", schreef hij in het bericht.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Zijn werkgever, de BBC, liet daarop weten een 'eerlijk gesprek' met Lineker te zullen houden, waarin die hem wil 'herinneren aan zijn verantwoordelijkheden'. De Britse omroep vindt dat zijn bestbetaalde presentator van het populaire sportprogramma Match of the Day zich onpartijdig en objectief had moeten uitdrukken.

Bootjes over Kanaal stoppen

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman liet weten 'teleurgesteld' te zijn in de opmerkingen van de ex-voetballer. "Het helpt niet om onze maatregelen, die wettelijk, proportioneel en vol compassie zijn, te vergelijken met het Duitsland van de jaren 30."

Het conservatieve parlementslid Craig Mackinlay heeft de BBC opgeroepen de presentator te ontslaan.

Lineker reageerde op het voornemen van de Britse overheid om het voor illegale migranten onmogelijk te maken asiel aan te vragen in Groot-Brittannië. Zij moeten volgens het plan teruggestuurd worden naar het land van herkomst, of anders naar een ander veilig land worden gebracht. De regering wil de stroom migranten die Het Kanaal oversteekt in (vaak wrakke) bootjes indammen.

Kritiek op Brits plan om alle illegale migranten op te sluiten
Lees ook

Kritiek op Brits plan om alle illegale migranten op te sluiten

Lineker liet vandaag duidelijk weten dat hij niet onder de indruk is van de kritiek in zijn richting, en kondigde aan zijn mening niet onder stoelen of banken te zullen steken. "Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel liefde en steun gevoeld als deze ochtend (afgezien van mijn doelpunten voor Engeland op het WK voetbal, misschien)", schreef hij in een nieuw bericht. "Ik bedank ieder van jullie. Het betekent veel voor me. Ik zal blijven proberen op te komen voor die arme zielen die zelf geen stem hebben."

Terechte zorgen

Een woordvoerder van premier Sunak zei de opmerkingen van Lineker 'onacceptabel' te vinden. "Het is nogal teleurstellend om te zien dat iemand, wiens salaris wordt betaald door hardwerkende Britten, zulke retoriek gebruikt en de terechte zorgen van die bevolking over illegale immigratie terzijde schuift."

Lineker presenteert Match of the Day sinds 1999 en strijkt jaarlijks een salaris op van ongeveer anderhalf miljoen euro. Als voetballer speelde hij vanaf 1978 voor onder andere Leicester City, Everton, Barcelona en Tottenham Hotspur. Hij speelde 80 interlands voor Engeland.

Lees meer over
Gary LinekerBBCAsielcrisisAsielzoekersBrexitGroot-Brittannië