Overheid VS neemt noodlijdende techbank SVB over
De Amerikaanse SVB bank, die veel zaken deed met techbedrijven, sluit de deuren. De Amerikaanse overheid neemt het stuur over nadat rekeninghouders massaal hun geld opvroegen en de beurskoers was gekelderd.
SVB was in problemen gekomen doordat het op de top van de tech-boom 91 miljard dollar stak in onder andere hypotheekleningen en Amerikaanse staatsleningen.
Door de officiële renteverhogingen door de Fed, de Amerikaanse centrale bank, daalde de waarde van die leningen, waardoor ze 15 miljard minder waard waren dan toen SVB ze kocht.
Bankrun
Toen SVB, om aan contanten te komen, zich gedwongen zag leningen (die dus minder waard waren geworden) te verkopen, leed het een verlies van 1,8 miljard dollar (1,7 miljard euro). SVB wilde leningen verkopen, omdat rekeninghouders massaal hun geld terugvroegen.
Maar banken hebben slechts een bepaalde hoeveelheid contanten in kas, omdat doorgaans maar een deel van de klanten hun spaargeld terug wil. Maar als heel veel klanten tegelijk hun geld opeisen, dan is er niet genoeg geld in kas en komt een bank in de problemen.
Uitgeven nieuwe aandelen mislukt
Om het verlies op te vangen wilde SVB vervolgens voor 2,25 miljard dollar nieuwe aandelen uitgeven. "Met de uitgifte van die extra aandelen, wilde de bank eigenlijk rust en vertrouwen creëren. Maar het aandelenpakket verwatert erdoor", aldus Jacob Schoenmaker, beurscommentator bij RTL Z.
Het aandeel van SVB op de Amerikaanse Nasdaq-beurs daalde gisteren met 60 procent. En vandaag, voordat de handel in het aandeel werd stilgelegd, ging de koers met nog eens 60 procent onderuit.
Koersen andere banken dalen ook
De paniek bij SVB sloeg bovendien over naar andere banken en verzekeraars wereldwijd. Toen in 2008 Lehman Brothers omviel, een andere kleine Amerikaanse bank, trok het de hele bankenwereld mee in zijn val.
Alle banken zijn in één groot web met elkaar verweven, omdat ze onderling geld lenen. Als één bank omvalt, kan die bank daarom andere banken meetrekken. Vandaag daalden ook op de Amsterdamse beurs de koers van ABN Amro en van ING Bank. Maar ook Adyen en verzekeraars Aegon en NN en verloren terrein.
Depositogarantiestelsel
Rekeninghouders van SVB krijgen, volgens een Amerikaanse variant van ons depositogarantiestelsel, uiterlijk komende maandag maximaal 250.000 dollar per klant terug. Het is nog niet duidelijk hoeveel rekeninghouders van het bedrag daarboven weer terugkrijgen.
SVB is in Nederland een relatief onbekende bank, maar is een belangrijke geldverstrekker voor startups en durfkapitaalfondsen van veel techbedrijven in Sillicon Valley, een internationaal centrum van innovatie.