In auto Tour de France

'Klacht tegen NOS-wielerexpert Danny Nelissen om seksuele opmerkingen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Klacht tegen NOS-wielerexpert Danny Nelissen om seksuele opmerkingen'
RTL

Er is jaren geleden een klacht over wangedrag ingediend tegen NOS-commentator en voormalig profwielrenner Danny Nelissen (52). Dat meldt het Noordhollands Dagblad, nadat er vrijdag een column was verschenen van journalist Marijn de Vries over haar ervaringen bij NOS Sport.

De krant heeft de ingediende klacht ingezien en meldt dat het gaat om ongewenste en seksueel getinte opmerkingen richting Marijn de Vries, een  toenmalige collega van Nelissen. De Vries publiceerde vrijdag haar column hierover, zonder de naam van Nelissen te noemen, maar volgens het Noordhollands Dagblad gaat het om de wielercommentator.

In de column in NRC stelt De Vries dat zij ongewenst gedrag meemaakte tijdens opnames rondom de Tour de France. Volgens een schema reed zij iedere dag in een auto met een collega die vulgaire taal uitsloeg. "Dan heeft hij het over wijven. En neuken. Over welke wijven hij geneukt heeft, met naam en toenaam. Welke wijven hij nog wil neuken. En welke wijven er voor hem in de rij staan."

Oud-wielrenster Marijn de Vries.© ANP
Oud-wielrenster Marijn de Vries.

Later hoorde ze dat die collega ook zo over haar sprak. "Hij zegt dat je wel kunt zien dat je lang van huis bent, aan hoe je loopt. Dat je een flinke beurt nodig hebt. Stel je voor dat je dan weer naast deze collega in de auto moet zitten. Kun je je voorstellen hoe je je dan voelt?"

Na een melding bij een eindredacteur kon ze weliswaar in een andere auto meerijden, maar werd er verder niets ondernomen. Volgens De Vries ontstond er later een 'heel raar sfeertje'. "Stel je voor dat je in dat sfeertje de leuke tv-analist moet zijn. Met de vieze praatjesmaker tegenover je aan tafel. Kun je je voorstellen hoe dat is?"

'Kies zelf mijn moment'

Bij dagblad De Limburger valt te lezen dat Nelissen nu niet gaat reageren op de kwestie. Hij zegt te willen wachten op 'nadere gegevens'. "Als ik alles heb bekeken, dan volgt mijn reactie. Dat kan morgen zijn, volgende week of volgende maand. Ik kies zelf mijn moment."

De klacht zou al sinds begin 2022 bekend zijn bij de directie van de NOS en sinds 2016 bij leidinggevenden op de sportredactie.

De NOS is gevraagd om een reactie te geven over deze klacht. Tegenover het ANP zegt een woordvoerder. "In verband met de privacy doen wij geen mededelingen over individuele casussen."

"Het opstappen van de hoofdredactie NOS Sport komt niet door onthulling van de Volkskrant."
Lees meer over
Danny NelissenMarijn de VriesNOSGrensoverschrijdend gedrag