Staatssecretaris: nieuwe spaartaks opnieuw vertraagd, nu pas in 2027
Het gaat nog wel even duren voordat ons vermogen belast wordt met een nieuwe spaartaks. De deadline was al verschoven van 2025 naar 2026, maar ook dat lijkt nu onhaalbaar geworden. Op zijn vroegst wordt de nieuwe heffing in 2027 ingevoerd.
Dat zegt staatssecretaris van Belastingen Marnix van Rij in een interview met NRC. Over ruim een maand debatteert de Tweede Kamer over de spaartaks.
'Wordt wel heel ingewikkeld'
"Om heel eerlijk te zijn: als het wetsvoorstel er deze zomer ligt, en we willen ook nog een internetconsultatie doen, en als je daarna anderhalf jaar uittrekt voor het wetgevingstraject, dan wordt het wel heel ingewikkeld om 1 januari 2026 te halen", zegt de staatssecretaris tegen de krant.
Omdat er volgens Van Rij 'ook nog anderhalf jaar nodig is voor de implementatie' kunnen we pas in 2027 op de nieuwe spaartaks rekenen, schrijft NRC.
Het gaat allemaal om de spaartaks waar de Hoge Raad eind 2021 over oordeelde dat deze vernieuwd moest worden. De hoogste Nederlandse rechter vond de vermogensrendementsheffing, zoals de spaartaks officieel heet, niet eerlijk genoeg.
Mensen betaalden namelijk belasting over inkomsten in box 3 die ze helemaal niet hadden. Het leverde de staat al een hoop gedoe op met spaarders die de te veel betaalde belasting terugeisten.
De nieuwe spaartaks werd in september door Van Rij al met een jaar uitgesteld, naar 2026. Maar nu komt daar dus nog een jaar bij. Er is ook 'breed draagvlak' nodig voor de nieuwe wetgeving, zegt de staatssecretaris tegen de krant: "Je gaat een nieuw stelsel voor het belasten van vermogens er niet doorheen drukken".
'Niemand die het weet'
In het coalitieakkoord staat verder dat het belastingstelsel 'vereenvoudigd en hervormd' moet worden. Ook hier heeft Van Rij een hard hoofd in, zegt hij tegen NRC. "Ik heb gevraagd: wat wordt ermee bedoeld? Nou ja, dat weet dus niemand."
Vorig jaar legden we al uit dat de nieuwe spaartaks eerlijker maar vooral ook ingewikkelder is. Daarnaast kampt de Belastingdienst met ict-problemen, waardoor er volgens Van Rij in ieder geval voor 2026 geen grote wetswijzigingen kunnen worden doorgevoerd.