Nieuwe taalgids voor scholen: geen 'jongens en meisjes' meer
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) presenteert vandaag een nieuwe taalgids voor het onderwijs. Dat is een lijst met voorstellen om ook in de taal minder onderscheid te maken op school.
Een voorbeeld van de taalwijzigingen is het niet langer aanspreken van een klas met 'jongens en meisjes', maar bijvoorbeeld met 'leerlingen'.
Negatieve lading
Daarnaast wordt gelet op hoe sommige woorden overkomen. Zo vertelt LAKS-voorzitter Janouke van Meerveld aan het AD dat 'zitten blijven' wordt vervangen door 'doubleren', omdat dat volgens haar een minder negatieve lading heeft.
"Dat je doubleert, wil lang niet altijd zeggen dat je minder goed bent op school", vertelt ze. Er kunnen namelijk ook andere oorzaken zijn waardoor een leerling even niet verder komt.
De lijst is opgesteld door LAKS-bestuurslid Cylus Kawesi. Hij doet ook het voorstel om niet langer te praten over 'witte en zwarte scholen'. Ook moet er niet meer worden gesproken over een 'gehandicapt kind', maar over een 'leerling met een beperking'.
Het LAKS heeft niet de bevoegdheid om het taalgebruik binnen het onderwijs aan te passen, maar wil met de taalgids de discussie erover beginnen.