Staatsbezoek

Rutte over protest tegen Macron: demonstreren moet fatsoenlijk

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP / EditorialRutte over protest tegen Macron: demonstreren moet fatsoenlijk
RTL

De protesten tijdens het staatsbezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Nederland moeten kunnen, vindt premier Mark Rutte, maar hij was er niet echt blij mee. "Wij zijn de gastheren, dus dat wil je niet."

"Ik ben het er helemaal mee eens dat er moet kunnen worden gedemonstreerd, maar het moet wel fatsoenlijk", verklaarde de minister-president op een gezamenlijke persconferentie. "Er zaten ook momenten bij die echt gevaarlijk waren en dat keur ik af."

De Franse president zei dat het 'normaal is in deze tijd om dit soort reacties te krijgen'. Soms moet je 'gedurfde beslissingen' nemen als regeringsleider, zei hij. Hij maakte duidelijk door te willen gaan met zijn hervormingen in Frankrijk ondanks de felle protesten daartegen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Gisteren was er een protest bij een toespraak van Macron in Den Haag. De betogers bestempelden Macron als de 'president van geweld en hypocrisie'. Vandaag werden in Amsterdam een man en vrouw aangehouden die afrenden op de Franse president toen die een bezoek bracht aan het Amsterdam Science Park.

Taiwan

De Franse president kwam vorige week onder vuur te liggen na opmerkingen over het conflict tussen China en Taiwan. Na een bezoek aan China verklaarde Macron dat de Europese Unie niet moet worden meegezogen in een crisis tussen de Verenigde Staten en China over Taiwan. Ook zou Europa minder afhankelijk moeten worden van de VS. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Aan de Franse positie is ondanks de storm van kritiek niets veranderd, liet Macron weten. "Wij willen een conflict vermijden. Wij willen de status quo behouden als het gaat om Taiwan", zei de Franse president. Hij zei dit standpunt ook te hebben overgebracht aan de Chinese president Xi Jinping.

Bij een bezoek van de Franse president Macron aan de Universiteit van Amsterdam zijn een man en een vrouw aangehouden. Zij probeerden Macron aan te vallen. Het eerste beeld van deze video komt van Koen Blaauw.
Lees meer over
Mark RutteEmmanuel MacronFrankrijkChinaTaiwan*