VS en VK roepen op tot wapenstilstand in Soedan: 'Gevaar voor de regio'
De Amerikaanse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken hebben opgeroepen tot een onmiddellijke wapenstilstand in Soedan. Door het geweld dit weekend zijn bijna 100 doden gevallen.
Ruim 1100 mensen raakten gewond.
Paramilitaire groep slaags met leger
Soedan werd zaterdag opgeschrikt door geweld tussen de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) en het Soedanese leger. Het geweld hield gisteren aan.
Er waren explosies in onder meer Khartoem en omgeving, waar tanks door de straten reden en gevechtsvliegtuigen overvlogen.
De wereldgezondheidsorganisatie WHO meldt dat de negen ziekenhuizen in Soedans hoofdstad Khartoem grote moeite hebben medische zorg te geven aan alle gewonden.
Bovendien raken ze door hun voorraden medische middelen heen. Ook valt de stroom geregeld uit en is er geen brandstof voor de noodgenerators.
Vluchtroute
Het Soedanese leger en de RSF hebben gisteren ingestemd met een voorstel van de Verenigde Naties om een vluchtroute te openen voor humanitaire zaken.
De humanitaire corridor kan iedere dag drie uur lang gebruikt worden. Wel stelt het leger als voorwaarde dat het het recht behoudt om in te grijpen als 'de opstandige paramilitairen overtredingen begaan'.
De Amerikaanse minister Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) zei op de G7-top in Japan dat internationaal sprake is van grote bezorgdheid over de geweldsuitbarsting in het derde land van Afrika. "Het vormt een gevaar voor burgers, voor Soedan als land en mogelijk zelfs voor de regio."
Hij riep de strijdende partijen met zijn Britse ambtsgenoot James Cleverly op weer te gaan praten over het overdragen van de macht aan een burgerregering.
Rood reisadvies
Het reisadvies voor Soedan staat op rood. Op de website van Buitenlandse Zaken staat het advies om niet naar Soedan te reizen. "Er is op grote schaal geweld in het land tussen paramilitairen en het leger, met name in en rond de hoofdstad Khartoem. Er wordt hevig met scherp geschoten."
Wie in Soedan is, wordt geadviseerd binnen te blijven. Het vliegveld in Khartoem is tot nader order gesloten.