UWV geeft toe: soms jarenlang wachten op beslissing arbeidsongeschiktheidsuitkering
Het UWV kampt met flinke achterstanden en steeds meer mensen wachten op een verlossend antwoord over een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Er zijn zelfs mensen die al vóór 2021 een aanvraag indienden en nog niets hebben gehoord. Dat kostte het UWV vorig jaar ruim 10 miljoen euro aan dwangsommen.
Het gaat om de zogenaamde WIA-beoordeling. Daarmee krijgen mensen zekerheid over of ze recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Door werkachterstanden is de wachtlijst voor zo'n medische en sociale beoordeling behoorlijk opgelopen.
Duizenden wachtenden
Eind 2021 wachtten nog zo'n 12.000 mensen op zo'n beoordeling. Inmiddels gaat het om ruim 17.000 mensen, meldt het UWV vandaag. Door dwangsommen heeft het UWV vorig jaar 10,6 miljoen euro aan wachtenden moeten betalen.
"We werken samen met de minister hard aan maatregelen om deze achterstanden terug te dringen", zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps. Volgens hem is de wachtlijst in de afgelopen maanden in ieder geval niet verder opgelopen, maar hij geeft toe dat er meer maatregelen nodig zijn.
Artsen met pensioen
Het probleem is dat het UWV te weinig capaciteit heeft voor alle beoordelingen. Zo nam het aantal verzekeringsartsen in afgelopen jaar verder af van 565 naar 525. Er gingen ervaren artsen met pensioen en er kwamen jongere collega's voor terug, die vaak nog opgeleid moesten worden en minder productief waren.
Daardoor konden er vorig jaar maar 124.200 beoordelingen worden uitgevoerd. Dat is ruim 14 procent minder dan een jaar eerder.
'Niet goed geholpen voelen'
Camps geeft toe dat er mensen zijn die zich door het UWV 'niet goed geholpen voelen'. In totaal ontvangen ruim 1,1 miljoen mensen iedere maand een uitkering van het UWV.