Staking in distributiecentra AH, vakbonden waarschuwen voor lege schappen

Werknemers van distributiecentra van Albert Heijn gaan vandaag verder met staken, laten vakbonden CNV en FNV weten. Dat doen ze nadat een ultimatum dat de vakbonden hadden gesteld was verlopen. De staking kan ervoor zorgen dat supermarkten van AH niet meer bevoorraad worden en er lege schappen ontstaan, waarschuwen de vakbonden.
Albert Heijn laat weten dat nog niet duidelijk is wat de impact van de staking zal zijn voor de bevoorrading.
De vakbonden eisen een loonsverhoging van 14,3 procent. Albert Heijn biedt 6,6 procent.
In de distributiecentra in Geldermalsen, Pijnacker en Zaandam wordt al vanaf gisterenavond gestaakt door parttimers. Vanaf vandaag 07.00 uur wordt in alle zes de distributiecentra van Albert Heijn het werk neergelegd door mensen die fulltime werken.
Er werken in totaal zo'n 4000 mensen van wie de helft uitzendkrachten zijn. Of de uitzendkrachten mee staken is niet bekend.
'Veel te weinig'
Het personeel van de distributiecentra wil meer loon. "Albert Heijn meent met 6,6 procent loonsverhoging voor een jaar een degelijk loonbod te hebben neergelegd", zegt CNV-onderhandelaar Soraya Faez. "Maar dat is veel te weinig. De inflatie van vorig jaar kwam uit op 10,6 procent. Medewerkers kregen er in 2022 maar 2,75 procent bij."
Volgens de CNV-bestuurder is het opvallend dat de parttimers de staking zondagavond aftrappen. "In het verleden gebruikte Albert Heijn de parttimers juist om het werk van stakende fulltimers op te vangen. Ze werden ervan beticht stakingen te breken. Dat zij juist nu als eerste het werk neerleggen, laat zien dat de eenheid en solidariteit onder het personeel groot is."