Vrijstaande woningen

Huizenprijzen dalen, maar niet van alle woningen en ook niet overal

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Venema MediaHuizenprijzen dalen, maar niet van alle woningen en ook niet overal
RTL

De waarde van koopwoningen is in maart opnieuw harder gedaald dan in de voorgaande maand. Gemiddeld zakte de verkoopprijs voor een koopwoning met 2,3 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, maar toch werden niet alle typen woningen goedkoper.

Want hoewel de prijzen van appartementen, tussenwoningen, hoekwoningen en 2-onder-1-kap-woningen wat daalden, stegen de prijzen van vrijstaande huizen wel in maart. "Dat komt waarschijnlijk doordat deze huizen in regio's staan waarin de huizenprijzen nog wat langer stegen, zoals Zeeland, Drenthe en ook Overijssel", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dat de rest van de huizenprijzen wel verder is gedaald, komt volgens het CBS en het Kadaster onder andere door de gestegen rentes die op de waarde van woningen drukken.

NVM-cijfers

De prijsdaling die het statistiekbureau nu vaststelt, is nog niet zo extreem als de afname die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) eerder had uitgerekend. Volgens de makelaars daalden de huizenprijzen in het eerste kwartaal met 8,2 procent.

De cijfers van de NVM zijn onvollediger, maar gebaseerd op het moment dat het koopcontract wordt getekend. Dat is eerder, waardoor trends daar vaak ook eerder worden gesignaleerd.

Huizenprijzen dalen verder, maar starters hebben het nog moeilijker
Lees ook

Huizenprijzen dalen verder, maar starters hebben het nog moeilijker

Volgens het CBS gingen de huizenprijzen in het eerste kwartaal het hardst omlaag in de provincie Utrecht, namelijk met 3 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar.

Provinciale en stedelijke verschillen

Ook in zes andere provincies daalden de prijzen op jaarbasis. Maar in Zeeland, Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Zuid-Holland waren huizen nog altijd meer waard dan een jaar eerder. Maar die stijging was wel minder fors dan in eerdere kwartalen.

Ook in de steden waren verschillen te zien. Huizen werden over het algemeen ook minder waard in de vier grote steden Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, met de sterkste daling in de stad Utrecht (min 7,4 procent). In Rotterdam daalden de prijzen ook, maar met een min van 0,3 procent ging het hier veel minder hard omlaag dan het landelijke gemiddelde.

Daling sinds februari

In februari gingen de huizenprijzen op jaarbasis met 0,8 procent omlaag. Het was toen de eerste keer in bijna tien jaar dat huizen goedkoper waren dan een jaar eerder. Tussen februari en maart werden woningen gemiddeld 0,5 procent minder waard. 

In totaal wisselden 15.453 woningen van eigenaar in maart, 2,4 procent minder dan een jaar eerder.

De afgelopen jaren stegen de huizenprijzen juist keihard. Dat maakte het voor starters op de woningmarkt steeds lastiger om een koophuis te vinden.

De NVM waarschuwde onlangs dat die problemen nog steeds niet voorbij zijn, ook al groeit het aanbod betaalbare woningen wel wat. Naast de hogere leenkosten bij een hypotheek komt dat ook doordat er weinig nieuwbouw bij komt, stelde de makelaarsclub.

Lees meer over
NVMCBSWoningmarktHuizenprijzenWonen