Nauwere Europese samenwerking om sabotage Noordzee te voorkomen
Om zaken als windparken, gasleidingen en internetkabels in de Noordzee beter te beschermen tegen onder meer sabotage en spionage, gaat Nederland nauwer samenwerken met België, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Eerder werd al bekend dat de Russen onderzoeken hoe ze infrastructuur in de Noordzee eventueel kunnen saboteren.
"Het aspect van de veiligheid is een serieus punt", zei premier Rutte bij aankomst op een top over de Noordzee met andere Europese leiders in het Belgische Oostende. Volgens Rutte kan onder meer het opvoeren van NAVO- en EU-zeepatrouilles een rol spelen bij het bestrijden van veiligheidsrisico's en moeten veiligheidsmaatregelen die de landen nemen op elkaar worden afgestemd.
Russisch schip verjaagd
Reden voor de uitbreiding van de samenwerking tussen Nederland en de drie andere landen, vormen waarschuwingen van inlichtingendiensten over Russische spionage en mogelijke sabotageplannen in de Noordzee.
Nederland heeft eind vorig jaar een Russisch schip op de Noordzee verjaagd, dat zich ophield bij een windmolenpark. Volgens de militaire inlichtingendienst MIVD proberen de Russen in kaart te brengen 'hoe de Nederlandse energievoorziening eruit ziet' om te kijken hoe ze die kunnen saboteren, zei MIVD-directeur Jan Swillens eind februari.
Eind vorige week zei Swillens tegen RTL Nieuws: "De Russen hebben niet één schip, maar een heel programma dat erop ingericht is om met name de onderwaterinfrastructuur, gasleidingen, olieleidingen en internetkabels in kaart te brengen, zodat ze daar eventueel verstorend kunnen optreden."
Met zijn uitspraken bevestigde de MIVD-baas bevindingen van onderzoeksjournalisten van Deense, Noorse, Zweedse en Finse publieke omroepen.
Ook ligt de onopgehelderde aanslag eind september vorig jaar op de aardgaspijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2 in de Oostzee nog vers in het geheugen. Via de Nord Stream 1 werd tot vorige zomer gas van Rusland naar Duitsland vervoerd. De Nord Stream 2 is nooit officieel in gebruik genomen. Toen de leidingen werden opgeblazen had Rusland Nord Stream 1 al dichtgedraaid.
De leiders, en hun vakministers, hebben op de Noordzeetop van in totaal negen landen vastgelegd dat het gebied een grote groene energiecentrale gaat worden.
Mogelijk meer landen
Aan het veiligheidsaspect van essentiële infrastructuur is speciale aandacht gewijd. Volgens een woordvoerder van het Belgische ministerie van Justitie wordt een intentieverklaring van de vier landen zo spoedig mogelijk ondertekend en wordt die mogelijk naar meer landen uitgebreid.
Volgens klimaatminister Rob Jetten, die ook op de top is, moet er bij ontwerpers en uitvoerders van nieuwe infrastructuur op een andere manier worden gedacht en vanaf het begin rekening worden gehouden met beveiliging.