Familie vermiste Nederlander in Soedan: 'Hij heeft dringend medicijnen nodig'
De Nederlandse man die sinds vorige week vermist wordt in Soedan, Yaslam Al-Tayeb, wordt volgens zijn familie vermoedelijk gevangen gehouden in het hoofdkwartier van de Rapid Support Forces (RSF). De vrouw van Al-Tayeb noemt tegenover RTL Nieuws de situatie 'heel erg zorgelijk'. "Hij moet iedere dag medicijnen slikken tegen suikerziekte, maar hij heeft die nu niet."
Echtgenote Jannette Hoeksema vertelt hoe Al-Tayeb voor zaken naar Soedan ging. "Hij stelt contracten op voor het aanleggen van wegen en bruggen. Hij komt oorspronkelijk uit Soedan en is daar de laatste jaren flink actief, maar ook in andere Afrikaanse landen. Sinds vorige week donderdag hebben we geen contact meer met hem gehad."
"Hij ging samen met de conciërge van het huis waar hij verbleef naar buiten om wat eten in te slaan", vertelt Hoeksema. "Toen werden ze op straat staande gehouden door de RSF en meegenomen naar het hoofdkantoor. Daar werden de twee van elkaar gescheiden en ondervraagd. De conciërge werd vrijgelaten, maar mijn man hielden ze vast. Hij had volgens de conciërge direct aangegeven dat hij Nederlands was."
Menselijk schild
Dat Al-Tayeb gevangen wordt gehouden in het hoofdkwartier van de RSF, gebeurt volgens Hoeksema mogelijk om strategische redenen. "Er zitten daar nog 300 andere mensen, zei de conciërge. Mogelijk worden ze daar gehouden als menselijk schild, zodat het niet gebombardeerd wordt."
Hoeksema en haar man wonen al 23 jaar in Engeland. Al-Tayeb is geboren in Soedan, maar heeft geen Soedanees paspoort meer. "We doen alles eraan om hem zo snel mogelijk vrij te krijgen. Er is geen enkele reden om hem vast te houden. Samen met mijn zoon en andere familie zetten we ons maximaal ervoor in om hem vrij te krijgen. Maar we gaan niet die kant op, we blijven hier."
Conciërge gevlucht
De conciërge zou inmiddels gevlucht zijn naar een dorpje buiten de hoofdstad Khartoem, waar niet gevochten wordt. "Hij speelt verder geen rol meer", zegt Hoeksema.
In een spraakopname probeerde de Nederlander twee dagen voor zijn vermissing zijn familie gerust te stellen. "Hij vertelde over hoe de rebellen eten kwamen geven aan zijn buurman, nadat hij de dag ervoor eten aan hen had gegeven. Dat er ondanks de gevechten toch die medemenselijkheid was, moedigde hem aan om naar buiten te gaan."
Wat de zaak extra lastig maakt, is dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geen contact legt met de RSF, de groep die Yaslam Al-Tayeb zou hebben ontvoerd. Dat blijkt uit een mail van het ministerie in handen van RTL Nieuws. Het ministerie zegt alleen te onderhandelen met partijen die het officieel erkent. Familie van Al-Tayeb beklaagt zich hierover omdat onder andere Frankrijk dit wel zou doen.
In Soedan braken eerder deze maand zware gevechten uit. In de stad Khartoem en op meerdere plekken daarbuiten strijden het regeringsleger en milities tegen elkaar. Volgens de Verenigde Naties zijn door het conflict zeker vierhonderd mensen omgekomen.
De strijdende partijen hebben gisterennacht een wapenstilstand laten ingaan. Die zou drie dagen moeten duren. Het staakt-het-vuren tussen het leger en de de paramilitairen van de RSF moet 'humanitaire corridors openen' en burgers de mogelijkheid geven om naar het ziekenhuis te gaan.
Hulpverlener Arthur was een van de mensen die wist weg te komen uit Soedan. Hier zie je hoe dat in zijn werk ging: