'Het was heel eng'

Willem werd na angstige momenten geëvacueerd uit Soedan

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsWillem werd na angstige momenten geëvacueerd uit Soedan
RTL

Twee Nederlanders die uit Soedan werden geëvacueerd deden gisteravond aan tafel bij Beau hun verhaal. Ze stonden voor een lastige keuze: moesten ze wel of niet vertrekken? En toen de knoop eenmaal werd doorgehakt, wachtte hen een spannende tocht naar het vliegveld van Khartoem. 'Ineens stonden er zo'n twintig soldaten voor ons.'

Willem Jongens en Lieke van Tooren woonden allebei in Soedan toen twee weken geleden, zoals Willem het noemt, 'de hel losbrak'.

"Het was verschrikkelijk", zei Willem gisteravond aan tafel bij Beau over de tocht die hij maakte om het land te ontvluchten.

In Soedan in Oost-Afrika vecht het leger sinds twee weken met de Rapid Support Forces (RSF), een militie die onder meer grotendeels de controle over hoofdstad Khartoem heeft. Bij de bloedige machtsstrijd zijn al ruim vijfhonderd mensen om het leven gekomen.

Bus of vliegtuig

Willem vertelde aan tafel hoe hij de afgelopen tijd met zijn gezin buiten hoofdstad Khartoem in een veilige compound doorbracht. Er waren toen al geruchten over een eventuele evacuatie en Willem was van plan met een VN-konvooi mee te gaan. Dat betekende: een tocht, per bus, van zo'n 1200 kilometer door de woestijn.

"Toen werd er om 04.00 uur 's ochtends op de deur gebonkt met het nieuws dat er een vlucht zou vertrekken." Na enige twijfel besloten Willem en zijn gezin het erop te wagen en het land per vliegtuig te verlaten. Dat betekende echter wel dat ze zelf naar het vliegveld moesten komen, dat aan de andere kant van Khartoem lag.

Bekijk het hele gesprek hier:

Willem en Lieke maakten angstige momenten door voordat ze in Nederland arriveerden.

Ook Lieke van Tooren bracht een aantal angstige dagen in Khartoem door. Zij woonde vlak bij het vliegveld en zag hoe het levendige Khartoem veranderde in een spookstad.

"Alles was dicht, staakt-het-vuren werden afgesproken maar vervolgens genegeerd." Lieke begon zich zorgen te maken toen Soedanese vrienden bij haar thuis kwamen schuilen. "Op dag zes van de gevechten zijn we opgehaald met de auto."

Op eigen houtje naar vliegveld

Lieke belandde in dezelfde compound waar Willem was. Die lag op z'n 45 minuten rijden van het vliegveld van Khartoem, waar hevig gevochten werd. In de compound waren veel meer burgers uit westerse landen die met evacuatievluchten het land wilden verlaten.

"Er waren Fransen, Duitsers, Amerikanen die allemaal tegelijk naar het vliegveld zouden gaan. Er was onderhandeld met de strijdkrachten, maar wij konden niet opgehaald worden en moesten dus zelf proberen bij het vliegveld te komen", legde Lieke uit.

Checkpoints en uitgebrande auto's

Er werden routes uitgestippeld en de evacués zorgden ervoor dat ze niet door de stad maar er omheen reden. Al met al duurde de tocht 2,5 uur. "We kwamen langs allemaal checkpoints en zagen onderweg afgebrande auto's", vertelde Lieke.

Familie vermiste Nederlander in Soedan: 'Hij heeft dringend medicijnen nodig'
Lees ook

Familie vermiste Nederlander in Soedan: 'Hij heeft dringend medicijnen nodig'

De Nederlanders namen een verkeerde afslag toen ze al bij het vliegveld waren, dat onder controle van het Soedanese leger staat. "Dat was een doodlopende weg. Een paar honderd meter verderop was een barricade en ineens stonden er zo'n 20 à 25 soldaten met geweren. Ik had een wit doekje in mijn handen. Het was heel eng", zei Willem daarover.

Zevende evacuatievlucht

Uiteindelijk kwamen de Nederlanders met een evacuatievlucht terug. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al zeker 150 mensen uit het land gehaald. Gisteravond vertrok de zevende evacuatievlucht vanuit Soedan naar Jordanië, meldde het ministerie van Defensie.

Intussen lijkt een afgesproken wapenstilstand niet helemaal te worden nageleefd. Ooggetuigen meldden gisteren aan persbureau AFP hevige bombardementen ten oosten van Khartoem.

Arthur en zijn gezin zaten sinds het uitbreken van de onrust in Soedan vast in de hoofdstad Khartoem. Hun vlucht vanuit het land, met hulp van de Fransen, hebben ze op beeld vastgelegd.
Lees meer over
Ministerie van Buitenlandse ZakenBEAUSoedan