'Komt dicht bij de 0'

Inflatie stijgt weer, toch is het hoogtepunt 'echt wel voorbij'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Emiel MuijdermanInflatie stijgt weer, toch is het hoogtepunt 'echt wel voorbij'
RTL

De inflatie steeg weer in april, maar onderliggend lijkt het erop dat de prijzen aan het dalen zijn. In de komende maanden zal de inflatie verder kunnen afnemen en in het najaar zal deze zelfs 'heel erg dicht in de buurt van de nul' kunnen komen, aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

"Het lijkt erop dat het hoogtepunt van de inflatie toch echt wel voorbij is", aldus Van Mulligen tegen RTL Z. Hij legt uit dat de hogere inflatie in april in vergelijking met maart een statistische uitschieter is.

De prijzen waren in april 5,2 procent hoger dan in dezelfde maand van vorig jaar. De prijzen stijgen daarmee harder dan in maart, toen de inflatie nog maar 4,4 procent was. 

Inflatie stijgt toch weer, maar prijs voeding minder hard omhoog
Lees ook

Inflatie stijgt toch weer, maar prijs voeding minder hard omhoog

Energieprijzen dalen minder hard

Vorig jaar gingen de energieprijzen in maart enorm omhoog en in april zwakte dat toen wat af, aldus Van Mulligen. Daardoor is dit jaar de prijsdaling van energie in april kleiner dan in maart, en 'een minder grote prijsdaling is eigenlijk een prijsstijging'.

"Maar de onderliggende trend van inflatie is wat naar beneden, de voedingsprijzen stijgen minder hard en dat is voor het eerst in maanden."

In deze grafiek zie je dat de totale inflatie in april wat opliep:

© CBS / RTL Z

'Inflatie heel erg dicht bij nul'

De energieprijzen zijn nu nog steeds heel veel lager dan vorig jaar rond deze tijd. En als dat zo blijft, dan kan het zomaar zijn dat de inflatie in de komende maanden verder daalt, want juist in de zomer en het najaar van vorig jaar liepen de energieprijzen sterk op. Het verschil met vorig jaar is dan groot, aldus Van Mulligen.

"Als een stijging van de energieprijzen uitblijft, dan kan het zomaar zijn dat de inflatie dit najaar heel erg dicht in de buurt van de nul zal komen te liggen."

Lagere prijzen graan en zuivel

In april stegen de prijzen voor voeding met 13,2 procent. Dat is nog altijd veel, maar het is wel minder dan de 15,1 procent van maart. In februari waren voedingsmiddelen nog maar liefst 18,4 procent duurder dan in dezelfde maand van een jaar eerder.

Anderhalve week geleden zeiden experts al te verwachten dat de prijzen van sommige boodschappen zullen gaan dalen, omdat graan en zuivel wat goedkoper zijn geworden.

In deze video zie je dat we de hoge inflatie niet helemaal in de schoenen van de energiecrisis kunnen schuiven:

Lees meer over
Peter Hein van MulligenCBSInflatie