Gemeente Amsterdam verbant flitsbezorgers naar bedrijventerrein
Flitsbezorgers zijn in Amsterdam niet langer welkom in de stad of in woonwijken. De omstreden darkstores van waaruit flitsbezorgers opereren mogen alleen nog op bedrijventerreinen de deuren openen. Zo'n tien filialen in de stad moeten door het besluit verhuizen of sluiten.
De Amsterdamse gemeenteraad besloot gisteravond dat darkstores niet langer welkom zijn in woonwijken in de stad. Het bestemmingsplan wordt aangepast en flitsbezorgers als Getir, Flink en Gorillas moeten verhuizen.
Bevoorraden geeft overlast
Het besluit zorgt er volgens wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening) voor dat er geen overlast meer is van flitsbezorgers in woonwijken. "Amsterdammers krijgen op deze manier een fijnere woonomgeving."
De gemeente had vorig jaar al aangekondigd darkstores te willen weren. Het bevoorraden en het ophalen van boodschappen door koeriers zou voor te veel overlast zorgen bij omwonenden.
Meerdere darkstores moesten daardoor al eerder sluiten of verhuizen. De flitsbezorgers waren het daar niet mee eens en stapten naar de rechter. Tot nu toe won de gemeente alle rechtszaken.
"Na meerdere rechtszaken en dwangsommen is inmiddels voor alle betrokken partijen duidelijk dat flitsbezorging in Amsterdam alleen toekomst heeft wanneer dit vanaf bedrijventerreinen plaatsvindt", zei de gemeente daar eerder over.
'Discriminerend'
De flitsbezorgers zijn niet blij met het besluit van de gemeente, lieten ze gisteravond weten. Zo zei een woordvoerder van Getir dat er in Amsterdam 'grote behoefte is' aan hun diensten. Dat zij zich niet in de stad mogen vestigen, maar andere bezorgdiensten wel, noemt Getir 'discriminatie'.
Getir en Flink beloofden gisteren al 'meer aandacht voor de openbare ruimte en verdere gedragsregels voor personeel'. De gemeente vindt dat de flitsbezorgers toch te veel impact op het woon- en leefklimaat blijven hebben en verbant ze nu dus naar industriegebieden.