Nederlandse gemeente

Greenpeace eist van regering klimaatbescherming Bonaire, dreigt met rechtszaak

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Stephan KogelmanGreenpeace eist van regering klimaatbescherming Bonaire, dreigt met rechtszaak
RTL

Greenpeace en een groep van zeven inwoners van Bonaire willen dat de Nederlandse overheid klimaatmaatregelen neemt om het eiland klaar te maken voor klimaatverandering. Bonaire, een Nederlandse gemeente, wordt 'op geen enkele manier beschermd'. "Dat is meten met twee maten", vindt Greenpeace.

De eisen van Greenpeace en de inwoners van Bonaire staan in een zogeheten sommatiebrief. Juridisch is dat een laatste waarschuwing, de volgende stap is een gang naar de rechter. Voor een eerste reactie heeft het kabinet zes weken de tijd.

Nederlandse normen

Volgens Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace, worden Bonaire en de inwoners van het eiland nu niet beschermd tegen klimaatverandering. En dat terwijl het eiland de eerste Nederlandse gemeente is die dreigt onder te lopen.

"Hier in Nederland hebben we normen tegen overstromingsrisico's, dijken, een Deltacommissaris en heel veel beleid", somt Oulahsen op. "Op Bonaire en de andere BES-eilanden is er niets. Dat is meten met twee maten", zegt ze.

Veel cultureel erfgoed, zoals de zogenaamde slavenhutjes, worden door overstroming bedreigd.© Marten  van Dijl / Greenpeace
Veel cultureel erfgoed, zoals de zogenaamde slavenhutjes, worden door overstroming bedreigd.

Inwoners van Bonaire hebben recht op een net zo goede bescherming als inwoners van 'Europees Nederland', vindt ook advocaat Minke de Haan. Zij stelt dat de mensenrechten in het geding zijn.

Aandacht in Den Haag

De brief van de milieuorganisatie en het groepje bewoners komt terwijl het onderwerp net wat meer op de kaart staat in politiek Den Haag. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) bracht begin deze week een bezoek aan Bonaire.

Hij zei daar hard aan de slag te willen gaan om het eiland beter te beschermen tegen klimaatverandering. Ed Nijpels werd eind vorig jaar als 'kwartiermaker' aangesteld om er een 'klimaattafel' op te zetten. Toch vinden Greenpeace en de andere eisers dat de regering 'de urgentie onvoldoende voelt'.

Naast klimaatmaatregelen voor Bonaire, eist Greenpeace ook dat Nederland al in 2040 klimaatneutraal is, en niet pas in 2050.

Lees meer over
GreenpeaceKlimaatveranderingBonaire